Wat is een PNG-bestand?

PNG staat voor Portable Network Graphics. Op het internet is het PNG-formaat een van de meest gebruikte formaten voor pixelafbeeldingen waarvan de compressie verliesloos moet zijn. Het is erkend door het World Wide Web Consortium (W3C).

De bestandsextensie PNG is de afkorting van Portable Network Graphics. Het formaat wordt vooral gebruikt op het Internet wanneer de compressie van afbeeldingen verliesvrij moet zijn.

De bedoeling achter de ontwikkeling van PNG, die in 1994 begon, was een vrije vervanger te creëren voor het Graphic Interchange Format (GIF), dat tot 2006 gebukt ging onder licentie- en octrooiaanspraken van het bedrijf Unisys voor een bepaald algoritme.

Het eerste ontwerp verscheen in 1995, een jaar later de eerste echte specificatie (versie 1.0), die in 1996 nog officieel door het W3C werd aanbevolen voor gebruik op het internet. Uiteindelijk werd versie 1.2 in november 2003 officieel verheven tot de status van een ISO-norm (ISO/IEC 15948:2003) en opnieuw aanbevolen door het W3C.

Eigenschappen van PNG-bestanden

PNG-afbeeldingen hebben zich nog niet kunnen doen gelden tegenover JPG-bestanden omdat ze lange tijd niet gemakkelijk konden worden geopend door de gangbare browsers en bovendien een groter datavolume hebben. Anderzijds is het minder complex dan het “Tagged Image File Format” (TIFF) en ondersteunt het niet alleen verschillende kleurdiepten maar ook transparantie, hetgeen niet mogelijk is met JPG-afbeeldingen.

Grayscale afbeeldingen in PNG kunnen een resolutie hebben van 1, 2, 4, 8 of 16 bits per pixel, kleurenafbeeldingen 8 of 16 bits per kleurkanaal (RGB 8 en RGB 16). Als alternatief is het ook mogelijk gekleurde beelden op te slaan met maximaal 256 geïndexeerde kleurtinten, waarbij deze vrij kunnen worden gekozen uit het gehele RGB 8-spectrum.

De transparantie-informatie is beschikbaar als een alpha-kanaal of als een enkele transparante kleur. De transparantie van een kanaal kan worden bepaald met waarden van 0 tot 255. 0 komt overeen met 100% transparantie, 255 met volledige dekking van de achtergrond.

Voordelen en nadelen van PNG

Een groot voordeel van PNG ten opzichte van andere grafische indelingen is de genoemde transparantie. Zo kunnen bijvoorbeeld onregelmatig gevormde voorwerpen vrij en op elke achtergrond worden weergegeven zonder dat er – zoals bij JPG-bestanden – een kader in wit of in een andere kleur rondom het beeld verschijnt. Een ander positief aspect is dat door de verliesloze compressie aanzienlijk meer informatie wordt opgeslagen dan bij JPG-bestanden.

Een nadeel is de grotere hoeveelheid gegevens die PNG-bestanden in beslag nemen. Webpagina’s die veel afbeeldingen bevatten die uitsluitend in PNG-formaat zijn opgemaakt, hebben dan ook een langere laadtijd nodig dan wanneer zij met JPG’s zouden zijn geïllustreerd. Aangezien PNG alleen de RGB-kleurruimte dekt, is het formaat niet geschikt voor drukwerk, aangezien deze een CMYK-model vereisen.