De gevaren die op de loer liggen in het dark web

Geschapen om de uitwisseling van informatie in landen onder dictatuur mogelijk te maken, is het dark web veranderd in de plek waar virussen en malware worden gemaakt

Het is de plaats bij uitstek voor hackers om virussen en informatie over komende cyberaanvallen uit te wisselen. Maar het is ook de plaats waar hackers samenkomen om nieuwe malware te ontwikkelen die hele infrastructuren en bedrijven kan uitschakelen (WannaCry en Petya zijn voorbeelden). Deze plek heeft een naam: het dark web.

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord en nu begrijp je ook waarom het dark wordt genoemd. We zouden het dark web kunnen definiëren als het zieke deel van het Net, maar dan zouden we een fout maken. Het dark web is niet alleen de thuisbasis van hackers en criminelen die voordeel willen halen uit een virus voor financieel gewin. Er zijn ook witte hackers (goede hackers dus) die het dark web afstruinen op zoek naar nieuwe virussen, zodat ze geschikte tegenmaatregelen kunnen ontwikkelen.

Wat is het dark web

Om het dark web eenvoudig uit te leggen: het is een deel van het World Wide Web dat toegankelijk is via browsers zoals Tor (dit is een vereenvoudiging, maar het geeft in ieder geval het idee). Door zijn “duistere” aard beschermt het dark web de identiteit van degenen die het betreden.  Aanvankelijk was het geen plaats die werd bezocht door hackers en piraten. Verre van dat. Het dark web werd gebruikt door activisten in landen onder dictatuur om met de buitenwereld te communiceren en informatie naar buiten te brengen over het land waarin zij leefden. Het werd zelfs door het Amerikaanse leger gebruikt om undercoveragenten te laten communiceren met hun superieuren. Pas later begonnen hackers het te gebruiken en begrepen ze hoe ze het voor hun eigen operaties konden gebruiken.

De geheime chats die het dark web teisteren

Alle hackeraanvallen die de verdediging van bedrijven en multinationals hebben platgelegd, zijn afkomstig van het dark web. Meer bepaald in geheime chatrooms waar hackers informatie uitwisselen en elkaar helpen nieuwe virussen te ontwikkelen. Ransomware, het ransomware-virus dat al een paar jaar een nachtmerrie is voor kmo’s en gebruikers, is ontstaan in deze chats. Maar dit zijn niet de enige gevaren die verborgen zitten op het dark web. Het wordt ook gebruikt door drugshandelaars, mensenhandelaars en diegenen die persoonlijke informatie en bankgegevens stelen. Kortom, het dark web is de favoriete plek geworden van criminelen.

Organiseer jezelf om je te verdedigen

Op dit punt rijst de vraag: is het mogelijk om degenen die het dark web gebruiken voor illegale doeleinden onder controle te houden? Het antwoord is ja. Programmeurs hebben een programma ontwikkeld dat in staat is te lezen wat hackers schrijven in chats op het dark web. De Structured Threat Information Expression (STIX) is zo’n programma dat deskundigen op het gebied van computerbeveiliging in staat stelt vooraf informatie te krijgen over het uitbrengen van nieuwe malware. Zo kunnen zij de bewegingen van hackers voorspellen en de beveiligingssystemen en antivirussoftware van bedrijven bijwerken.