Wat is Instagram’s 10 years challenge

#10yearschallenge is de hashtag die de afgelopen dagen viraal is gegaan op Instagram, waarbij veel VIP’s foto’s posten van toen ze jong waren. Waarom?

Als je de afgelopen dagen de hashtag #10yearschallenge bent tegengekomen op Instagram, Facebook en Twitter, dan moet je weten dat je niet de enige bent. Beroemdheden, gewone mensen, artiesten, zangers, voetballers, iedereen post een foto met de hashtag #10yearschallenge. Om welke reden? Heel eenvoudig, om te laten zien hoe je er tien jaar geleden uitzag en om te zien hoe je bent veranderd.

Veel VIP’s hebben zich bij de ‘uitdaging’ aangesloten en twee foto’s op hun persoonlijke profiel gezet: een van tien jaar geleden en een van nu. Onnodig te zeggen dat de geplaatste foto’s binnen een paar minuten miljoenen “likes” en honderden commentaren verzamelden. Het succes van de #10yearschallenge hashtag was onmiddellijk, met berichten met de hashtag die binnen twee dagen met sprongen toenamen. Sommige beroemdheden maakten van de gelegenheid gebruik om grappige foto’s te posten, zoals de Amerikaanse komiek Sarah Silverman die twee identieke foto’s van zichzelf in 2009 postte met het bijschrift ‘God, ik ben zo oud geworden’.

#10yearschallenge, de nieuwe Instagram-uitdaging

Het is niet de eerste keer dat een nieuwe trend viraal is gegaan op Instagram. In voorgaande jaren ging de hashtag #bucketchallenge, die gepaard ging met de reclamecampagne voor ALS om geld in te zamelen voor onderzoek naar amyotrofische laterale sclerose, viraal. Velen van u zullen zich de video’s herinneren van beroemde mensen (waaronder toenmalig president Barack Obama) die werden overgoten met emmers ijswater.

#10yearschallenge heeft niet dezelfde liefdadigheidsdoelen, maar is net zo snel viral gegaan. Je hoeft maar in te loggen op je Facebook-, Twitter- en Instagram-profiel om foto’s te zien van vele beroemdheden, waaronder Chiara Ferragni die een foto postte van hoe ze er tien jaar geleden uitzag, vergezeld van een heel lang onderschrift. Onder de voetballers plaatste Paul Pogba een foto van zichzelf op twee afbeeldingen, een van tien jaar geleden en een van vandaag, met een Manchester United-shirt aan.