Welke functies uitschakelen op iPhone om uw privacy te beschermen

Met een paar eenvoudige trucs en het wijzigen van instellingen, kunt u de veiligheid en privacy van uw iPhone verbeteren. Dit is hoe

Naarmate hackeraanvallen zijn toegenomen, zijn smartphones ook gevoelige doelwitten geworden voor hackers. Android-toestellen zijn favoriet bij hackers die winkels van derden gebruiken om virussen en malware te verspreiden. iPhones zijn ook een doelwit voor hackers, maar het infecteren ervan is veel moeilijker.

Omdat iOS een gesloten besturingssysteem is dat niet toestaat dat applicaties buiten de App Store worden geïnstalleerd, is het voor hackers moeilijker om in contact te komen met gebruikers. Maar als u uw iPhone nog veiliger wilt maken, kunt u dat doen door enkele verborgen instellingen op uw iPhone te wijzigen. Met de explosieve groei van de smartphonemarkt zijn veiligheid en privacy van de gebruiker twee van de neteligste thema’s geworden. Enerzijds zijn er de gemakken van smartphones, anderzijds het gemak waarmee hackers informatie over ons kunnen verkrijgen.

Wanneer we onze GPS aanzetten of een spraakopzoeking doen met Siri, geven we enige informatie over onze gewoonten of locatie. En deze gegevens worden niet altijd veilig bewaard in de databanken van de bedrijven. In sommige gevallen slagen hackers erin om met de smartphone te knoeien en hem in handen te krijgen. In de meeste gevallen zijn het de gebruikers zelf die de deur openzetten voor hackers: hoewel de iPhone een zeer veilige smartphone is, volstaat het om op een kwaadaardige link te klikken om kwaadaardige software op het toestel geïnstalleerd te krijgen. Om deze problemen te voorkomen, kunt u bepaalde instellingen uitschakelen en uw privacy vergroten: hier leest u hoe u dat doet.

De numerieke code om het wachtwoord van uw Apple-account te wijzigen verwijderen

De eerste instelling die u moet wijzigen, betreft de numerieke code die wordt gevraagd wanneer u het wachtwoord van uw Apple-account moet wijzigen. Zoals alle profielen heeft ook het Apple profiel een toegangssleutel nodig die rechtstreeks via de smartphone-instellingen kan worden gewijzigd. Het enige obstakel dat u moet overwinnen, is het invoeren van de numerieke code die u hebt gekozen toen u uw iPhone voor het eerst instelde. In de meeste gevallen bestaat deze code uit slechts vier cijfers en is hij voor een hacker zeer gemakkelijk te raden. Het is meestal uw geboortedatum of het klassieke “1234” of “0000”. Daarom moet u de toegangscode verwijderen om de twee-factorauthenticatie te activeren.

Het proces duurt een beetje lang, maar uiteindelijk is het resultaat gegarandeerd. Klik na het openen van Instellingen op “Touch ID en wachtwoord”. De iPhone zal u dan om uw code vragen. Eenmaal ingevoerd, zal een nieuwe pagina openen en moet u op “Code uitschakelen” drukken. U moet de code opnieuw invoeren en keert terug naar de vorige pagina. Nadat je de code hebt verwijderd, moet je de beveiligingsvraag beantwoorden of tweefactorverificatie gebruiken om het wachtwoord van je Apple-account te wijzigen.

Siri uitschakelen op het vergrendelscherm

Siri kan zelfs worden gebruikt als het iPhone-scherm is vergrendeld. Een zeer nuttige functie, vooral voor degenen die altijd druk zijn met werk. De mogelijkheid om Siri rechtstreeks vanaf het vergrendelscherm te gebruiken, kan door hackers ook worden misbruikt om persoonlijke informatie over de gebruiker te verkrijgen. Touch ID beschermt de belangrijkste informatie van de gebruiker, maar Siri kan worden gebruikt om bepaalde persoonlijke gegevens en gegevens van vrienden te verkrijgen. Om deze problemen te voorkomen, is het raadzaam om Siri vanaf het vergrendelscherm uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen, klik op Siri en schakel vervolgens de optie “Toestaan indien vergrendeld” uit.

Meldingen niet weergeven op vergrendelscherm

Om de privacy van uw iPhone te vergroten, moet u niet alleen Siri van het vergrendelscherm uitschakelen, maar ook de weergave van meldingen uitschakelen. Zoals alle smartphones geeft ook de iPhone meldingen weer op het vergrendelscherm. Wat een gemak lijkt, blijkt echter een reëel gevaar voor de gebruiker te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is je smartphone op een tafel vergeten en een vreemde kan het scherm aanzetten en erachter komen wie jou een bericht op WhatsApp heeft gestuurd. Om meldingen op het vergrendelscherm uit te schakelen, gaat u naar Instellingen, klikt u op Touch ID en Code. U moet dan het wachtwoord van uw smartphone invoeren en vervolgens de optie Meldingen weergeven uitschakelen.

Een andere manier om meldingen niet op het vergrendelscherm weer te geven, is door naar Instellingen te gaan en vervolgens op Meldingen te drukken. Dit opent een lijst met alle apps die op je smartphone zijn geïnstalleerd. Als je op elke app klikt, kom je op een nieuwe pagina waar je bepaalde functies kunt uitschakelen. In dit geval vinkt u “Tonen in berichtencentrum” en “Tonen in schermvergrendeling” uit. Met deze methode kiest u direct welke applicaties u van het vergrendelscherm wilt verwijderen.

Widgets van het vergrendelscherm uitschakelen

Met de nieuwste versies van iOS zijn er widgets op de iPhone geïntroduceerd in het vergrendelscherm. Ze zijn zeer nuttig om snel het verkeer of de aankomst van voertuigen te controleren, maar ze brengen de privacy van de gebruikers in gevaar. De reden is dezelfde als hierboven: als u uw smartphone op een tafel laat liggen, kan een aanvaller daar misbruik van maken om persoonlijke informatie te achterhalen. Het verdient de voorkeur om widgets die persoonlijke informatie verstrekken, zoals WhatsApp of openbaar vervoer-widgets, te deactiveren. Om de widgetlijst te bewerken, activeert u het scherm, veegt u naar rechts, scrollt u naar de onderkant en drukt u op Bewerken. Op dat moment vraagt de iPhone u om de ontgrendelingscode van uw smartphone en kunt u de widgets verwijderen die de meest gevoelige gegevens weergeven.

Deactiveer “Frequente instellingen” uit Instellingen

De iPhone houdt voortdurend de bewegingen van gebruikers bij. Dit is een zeer nuttige functie, vooral voor het verkrijgen van real-time informatie over het verkeer of de aankomst van bussen. Maar tegelijkertijd vormt geolokalisatie een gevaar voor uw privacy: de gegevens zouden in handen kunnen komen van hackers die toegang zouden hebben tot al onze bewegingen. Deze functie kan heel eenvoudig worden uitgeschakeld via Instellingen. Nadat u bent ingelogd, klikt u op Privacy en vervolgens op Locatie. Op de nieuwe pagina die opent, scrolt u naar beneden naar de sectie “System Services”. Van hieruit moet u op Frequente locaties tikken en de functie uitschakelen op de pagina die wordt geopend. Zodra u deze stap hebt voltooid, is het raadzaam om ook uw geschiedenis te wissen, wat u op dezelfde pagina kunt doen door op “Geschiedenis wissen” te tikken.

Gegevensverzameling beperken

U brengt veel tijd door op uw iPhone en deelt de meeste van uw persoonlijke gegevens. In sommige gevallen worden uw gebruiksgewoonten gedeeld met derde bedrijven om reclame op maat te maken. Gelukkig kunt u deze functie op uw iPhone in een paar seconden uitschakelen. Ga eerst naar Instellingen en klik dan op Privacy. Scroll naar beneden naar de Reclame sectie. Als u hierop drukt, wordt een nieuwe pagina geopend van waaruit u de functie “Verzameling van gegevens beperken” kunt activeren. Op deze manier worden uw persoonlijke gegevens niet met andere bedrijven gedeeld.

Microfoon en contactpersonen uitschakelen van app-toegangsmachtigingen

Wanneer we nieuwe apps installeren, verlenen we alle machtigingen die we nodig hebben om ze zo snel mogelijk te kunnen gebruiken. Vaak geven wij echter ook toestemming om bepaalde functies van de smartphone te gebruiken die de geïnstalleerde toepassing om welke reden dan ook niet nodig heeft. Zoals de microfoon en contacten van vrienden. Deze twee functies worden gewoonlijk door bedrijven gebruikt om persoonlijke informatie te verkrijgen die voor advertenties kan worden gebruikt. Als we deze mogelijkheid onbedoeld hebben toegestaan, kunnen we altijd teruggaan en “dit verworven recht” schrappen.

Met betrekking tot Microfoon gaat u naar Instellingen, vervolgens naar Privacy en vervolgens naar Microfoon. Er wordt een pagina geopend met alle toepassingen die toestemming hebben om de microfoon te gebruiken. Als u uw smartphone weer wilt gebruiken, schakelt u de functie gewoon uit. Dezelfde procedure moet ook worden gevolgd voor de telefoonnummers: het enige verschil is de laatste stap, in plaats van op Microfoon te klikken moet u Contacten kiezen.