Wat is een screenshot?

In de IT is een screenshot een foto-achtige afbeelding van de huidige scherminhoud of een geselecteerd deel daarvan. Dit gebeurt meestal vanuit het besturingssysteem, maar kan ook met een camera.

Een schermafbeelding – andere termen zijn screen shot, screenshot, screenshot copy, snapshot of, verouderd, hard copy – wordt meestal opgeslagen in een bestand of op het klembord, van waaruit het kan worden opgeroepen met een beeldbewerkingsprogramma zoals Photoshop. Als er een printer op de pc is aangesloten, kan het ook direct worden afgedrukt en op papier worden gezet.

Voor verder gebruik moet echter wel worden nagegaan of er bijvoorbeeld bij publicatie problemen met het auteursrecht kunnen ontstaan, omdat willekeurig gebruik dan om licentieredenen niet is toegestaan.

Een schermafbeelding maken

Snippertool en screenshot

Schreenshot op mobiele apparaten

Op apparaten met Android en Mac iOS krijg je meestal een screenshot door tegelijkertijd op de thuisknop en de aan/uit-knop te drukken. Andere mogelijkheden zijn te vinden in de handleiding van het desbetreffende apparaat.

Toepassingen van schermafbeeldingen

Een schermafbeelding kan voor tal van toepassingen worden gebruikt. Dazu zählen unter anderem

  • die unkomplizierte Demonstration von Software, etwa in der Werbung,
  • das Kopieren von Bildern von Webseiten oder aus Programmen, wenn sie nicht anders abzuspeichern sind,
  • die Hilfestellung oder Schulungszwecke für die Benutzung von Software,
  • die Fehlerdokumentation,
  • die Messung von Bildgrößen, Abständen oder bei der Gestaltung von Webseiten (pixel-genau).

Zu beachten ist, dass die Daten systembedingt im Farbmodus RGB vorliegen. Für eine eventuelle Print-Produktion im Offset-Druck mit CMYK-Format müssen entsprechende Änderungen bei der Farbseparation, der Auflösung et cetera vorgenommen werden.