25 miljoen Duitsers winkelen op Black Friday

Op 29 november is het wachten voor alle shopping-liefhebbers voorbij: Black Friday is hier! Uit verschillende onderzoeken blijkt wat retailers vooraf moeten doen, wat het beste verkoopt en waar mensen het liefst winkelen.

In 2018 hebben Duitse retailers 2,4 miljard euro omgezet in het Black Friday-weekend en Cyber Monday. Dit kan dit jaar stijgen tot 3,3 miljard euro als de groei van de laatste vijf jaar aanhoudt. Vooral de dagen voor “Black Friday” worden voor detailhandelaars steeds belangrijker. Bij hen, en niet op Black Friday, is de vraag de laatste jaren bijzonder sterk toegenomen. Dit blijkt uit een analyse van het winkelplatform Mydealz.

Uit een evaluatie van internetzoekgegevens door de aanbieder van financiële vergelijkingen Finder blijkt dat Duitsland en de VS wat betreft zoekvolume op Black Friday op de 3e plaats staan, achter Frankrijk (2e) en Brazilië (1e). Toch hebben de Duitsers niet echt vertrouwen in de korting: meer dan een derde van degenen die wel eens van Black Friday hebben gehoord, denkt dat detailhandelaren de prijzen vóór de grote dag opblazen en ze dan in de uitverkoop doen, waardoor de uitverkoop beter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Duitsers zijn het meest geneigd te zoeken naar aanbiedingen van Media Markt, Amazon en Saturn (zie afbeeldingengalerij).

Twee derde maakt geen gebruik van de Black Friday-aanbiedingen in de stationaire handel. Dit blijkt opnieuw uit een studie van de specialist in klantenervaringen Genesys. De drukte in de winkels is voor 28 procent van de shoppers in dit land een reden om Black Friday te mijden.

Van de 66 procent shoppers die op Black Friday wegblijven van de fysieke winkels, zegt bijna de helft (49%) dat ze nooit naar een winkel gaan alleen vanwege speciale aanbiedingen. Daarnaast is er nog een andere uitdaging voor Duitse detailhandelaren: 17 procent van de ondervraagden heeft in het verleden wel eens een winkel bezocht voor koopjes – maar doet dat nu niet meer. Bijgevolg verschuift de handel naar het internet.

Bijna een kwart (24%) verkiest online winkelen boven een bezoek aan een winkel vanwege het gemak en het gebruiksgemak. Tegelijkertijd wordt klantervaring steeds belangrijker: 77% van de ondervraagde consumenten baseert zijn aankoopbeslissingen op de manier waarop een detailhandelaar problemen met de klantenservice aanpakt. Het op een na belangrijkste criterium voor de aankoopbeslissing is voor 60 procent de prijs-kwaliteitverhouding.

Generatievraag

In Duitsland zijn het de shoppers van Generatie Z – de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar – die het meest geneigd zouden zijn om op Black Friday in een winkel te gaan winkelen, zo ontdekte Genesys. 66 procent van hen verwacht daar de beste deals te vinden. Oudere consumenten, zoals millennials (61%), generatie X (70%) en babyboomers (77%), zeiden daarentegen dat zij niet in de winkel naar Black Friday-aanbiedingen zouden gaan shoppen.

Uitdaging Amazon

Detailhandelaren staan voor uitdagingen door de vroege en aanhoudende belangstelling voor koopjesdagen. De voorbije jaren voldeed Amazon aan een deel van de vraag dagen vóór “Black Friday” door zijn “Cyber Monday Week” te lanceren op de maandag vóór wat eigenlijk “Cyber Monday” is. Wie niet de spreekwoordelijke boter van zijn brood wil laten eten, moet vroeg van zich laten horen om met eigen aanbiedingen aan de vraag te kunnen voldoen.

Marktspelers als Media Markt, Galeria Kaufhof en Otto hebben dit al ingezien en hebben in 2018 hun eigen shoppingevenementen van een week ingevoerd. Fabrikanten als Adidas en Nike verlaagden hun prijzen ook op woensdag.

Uit de analyse van Mydealz blijkt dat consumenten reageren op deze vroege aanbiedingen. Analoog aan het aantal consumenten dat het platform gebruikte om kennis te nemen van lopende aanbiedingen, is ook het aantal potentiële kopers, d.w.z. gebruikers die de link naar de onlinewinkel volgden om het aangeboden product te kopen, gestegen ten opzichte van 2016. Terwijl in 2016, op de eerste maandag van de Cyber Week, 617.297 potentiële kopers de link naar de aanbieding volgden, waren dat er in 2018 al 1,61 miljoen – 160,8 procent meer. En ook op dinsdag (+129,1%), woensdag (+112,2%) en donderdag (168,2%) van de Cyber Week noteerde Mydealz vorig jaar een aanzienlijke groei ten opzichte van 2016.