Online oplichting, probeert nu uw identiteitskaart te stelen

De nieuwste online oplichting probeert de persoonlijke gegevens van gebruikers (identiteitskaart, rijbewijs) te bemachtigen in de hoop ze te gebruiken voor andere oplichtingen

Hackers houden nooit op ons te verbazen. Elke dag zoeken ze een nieuwe manier om ons geld, onze persoonsgegevens, en soms allebei te stelen. En de nieuwste zwendel die op het net is gelanceerd, is op zoek naar onze persoonlijke documenten: rijbewijzen, identiteitskaarten of gezondheidskaarten.

De politie heeft op haar Facebook-account “Commissariato di PS Online – Italia” alarm geslagen en gebruikers gewaarschuwd voor enkele e-mailberichten die de afgelopen dagen bij duizenden mensen zijn binnengekomen. De tekst van de e-mail verwijst naar een voorwerp dat de gebruiker op een van de vele on-linesites verkoopt: de kwaadwillende doet alsof hij geïnteresseerd is in de aankoop en verstrekt onmiddellijk zijn eigen document om de gebruiker gerust te stellen. Maar in ruil vraagt hij de ID van de gebruiker en zijn IBAN-code om de overschrijving uit te voeren. In werkelijkheid is dit gewoon een truc om aan een ID te komen, die vervolgens voor andere oplichtingspraktijken kan worden gebruikt.

Hoe uzelf te verdedigen

Helaas bevat de e-mail die door de hackers wordt verstuurd veel grammaticale fouten en voor iemand met enige ervaring in de internetwereld is het niet ingewikkeld om de zwendel te herkennen. Maar voor oudere mensen, die misschien nieuw zijn met computers, maakt het misschien niet uit. De enige manier om uzelf tegen dit soort berichten te beschermen is uw persoonlijke documenten en bankrekeningnummers niet per e-mail te verzenden. Wanneer u dergelijke berichten ontvangt, moet u in de eerste plaats de postpolitie rechtstreeks op de hoogte brengen, zodat deze een onderzoek kan instellen en kan nagaan wie er achter de zwendel zit..