Hoe anoniem online surfen zonder sporen na te laten

Wanneer we online surfen, worden de sporen die we achterlaten gebruikt door reclamebedrijven. Dit is wat u kunt doen om uw persoonlijke gegevens te beschermen

Is het toeval dat nadat u online hebt gezocht naar een smartphone die u wilt kopen, er advertenties verschijnen met aanbiedingen voor de beste telefoons van het moment? Niet helemaal. Wanneer wij online surfen, worden onze “bewegingen” bijgehouden en doorverkocht aan reclamebedrijven om banners te maken op basis van onze behoeften.

Om dezelfde reden zal, na een bezoek aan een e-commercesite gewijd aan kleding, alle reclame die wij online zien, kleding, t-shirts en jeans in de aanbieding tonen. Dit verschijnsel wordt “tracking advertising” genoemd en maakt gebruik van de gewoonten van elke individuele gebruiker om ad hoc reclamecampagnes op te zetten. Hoewel dit in het begin een zeer nuttige dienst lijkt om het online winkelen te vergemakkelijken, beginnen we ons na een tijdje te realiseren dat het eigenlijk onze privacy is die wordt bedreigd. Elke beweging die we online maken, wordt gevolgd om het profiel dat bedrijven over ons hebben gemaakt, te verbeteren.

Een situatie die veel weg heeft van ‘Black Mirror’ (een tv-serie waarin de gevaren van technologie worden onderzocht), maar die kan worden beperkt door gebruik te maken van eenvoudige hulpmiddelen. Als we ons surfen anoniem willen houden, is dat mogelijk. We moeten alleen het juiste gereedschap gebruiken. Ze zijn niet altijd even doeltreffend, maar ze maken het tenminste mogelijk om het volgen van onze online gewoonten te blokkeren. Hier leest u hoe u anoniem kunt surfen zonder sporen achter te laten.

Gebruik Incognitomodus

De eerste truc om anoniem te surfen is het gebruik van de Incognitomodus, die beschikbaar is op alle grote browsers. Pagina’s die in incognitomodus worden geopend, worden niet in uw geschiedenis of cookiebestand opgeslagen. Hetzelfde geldt voor zoekopdrachten – Google of andere zoekmachines slaan ze gewoon niet op. Helaas werkt de incognito modus niet 100% van de tijd. In feite blijft surfen alleen lokaal anoniem, terwijl je IP nog steeds zichtbaar is en providers heel goed weten welke sites je hebt bezocht. Dit hulpmiddel is geweldig als u uw gewoonten wilt verbergen voor degenen die uw computer gebruiken, maar anders is het volkomen nutteloos.

Gebruik een VPN

Een ander hulpmiddel dat zeer nuttig is voor veilig surfen, is het installeren van een VPN op uw computer. VPN staat voor Virtual Private Network en wordt vooral gebruikt door bedrijven om hun gegevens te beschermen tegen hackers. Door een VPN te gebruiken, wordt een soort privétunnel gecreëerd tussen de computer en de VPN-servers, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om binnen te komen. Daarnaast worden VPN’s ook gebruikt om iemands werkelijke locatie te verhullen en valse aanwijzingen achter te laten. Door een VPN in combinatie met incognitomodus te gebruiken, vergroot u uw kansen om anoniem te blijven. Helaas zijn VPN’s ook niet 100% efficiënt. Zo weten providers bijvoorbeeld heel goed wanneer een gebruiker verbonden of verbroken is, ondanks het gebruik van VPN. Tijdens het surfen moet u er dus rekening mee houden dat u nooit volledig anoniem zult zijn, ook al bent u beschermd door VPN.

Tor browser

Zoals u misschien al geraden hebt, is surfen in totale anonimiteit helemaal niet zo eenvoudig. Als je niet tevreden bent met de combinatie VPN + incognitomodus, is de laatste kaart die je kunt spelen het installeren van Tor browser op je computer of smartphone. Dit is een browser die gebruik maakt van een anoniem communicatiesysteem dat de verzoeken van de gebruiker (online zoekopdrachten, toegang tot een website) van de ene kant van de wereld naar de andere kant stuurt, waardoor het voor bedrijven zeer moeilijk wordt om het online surfen te traceren. De enige straf die u moet betalen is de vertraging bij het openen van websites, maar om uw persoonlijke gegevens te beveiligen kunt u deze kleine tekortkoming verdragen.