Online trading scam, antwoord niet op deze nummers

Callcenters in het Verenigd Koninkrijk bellen Italiaanse gebruikers en overtuigen hen om te investeren in online trading, maar het is een scam

Als u deze dagen vreemde telefoontjes uit het Verenigd Koninkrijk ontvangt, wees dan heel voorzichtig, het is een telefoon scam. Veel gebruikers hebben op sociale platforms gemeld dat zij telefoontjes hebben ontvangen van Britse telefoonnummers (met het kengetal +44) die aanbieden een lopende rekening te openen voor online handel. Het door de gebruikers geïnvesteerde geld belandt echter in handen van de nepmakelaars en het is onmogelijk het terug te krijgen.

Het is niet de eerste keer dat we horen van telefoonzwendel die zich richt op nietsvermoedende gebruikers en gebruik maakt van een buitenlands nummer. In dit geval speelt de gebruiker echter een actieve rol in de zwendel en wordt hij door de oplichter overgehaald om een klein geldbedrag te investeren, dat na verloop van tijd toeneemt. Met het vooruitzicht gemakkelijk winst te kunnen maken, is het zeer gemakkelijk een bejaarde of een persoon met weinig ervaring met het internet voor de gek te houden. En in een paar minuten, slagen de nepmakelaars erin om honderden euro’s te verdienen. Hier leest u hoe de online handelsfraude werkt en hoe u zich kunt beschermen.

Hoe de online handelsfraude werkt

Als u bent gebeld door een Brits nummer (+44 20 3695 3097 en +44 20 3519 9767) en niet hebt opgenomen, hebt u geluk gehad. De afgelopen dagen hebben veel gebruikers gemeld dat zij een telefoontje uit het Verenigd Koninkrijk hadden beantwoord en dat het om oplichting ging. Waar gaat dit over? Valse makelaars die mensen makkelijk geld beloven door online te handelen. Het enige wat u hoeft te doen is online een lopende rekening te openen bij de door de telefonist aangegeven thuisbankdienst en een klein bedrag bij te schrijven. En dat is waar de zwendel om de hoek komt kijken: de site voor thuisbankieren is weliswaar zeer gedetailleerd, maar volledig nep en het geld dat door de gebruikers wordt bijgeschreven, belandt rechtstreeks in de zakken van de oplichters.

De zwendel houdt daar echter niet op. De nepmakelaar kan ook de online bankrekening optuigen om de gebruiker te laten geloven dat hij in korte tijd honderden euro’s heeft verdiend en hem ervan te overtuigen zijn investering te verhogen. Wanneer het bedrag groot wordt, laat de oplichter het geld verdwijnen en heeft het slachtoffer van de zwendel geen andere keuze dan aangifte te doen.

Hoe bescherm je jezelf tegen online handelszwendel

De eerste tip om jezelf tegen online handelszwendel te beschermen, is om geen oproepen uit het Verenigd Koninkrijk te beantwoorden. U herkent ze aan de internationale telefooncode +44. Als u telefoontjes ontvangt waarin u wordt aangeboden een online handelsrekening te openen, wees dan altijd op uw hoede. Dit zijn tamelijk delicate zaken die nooit met een telefoontje mogen worden benaderd, vooral als u de persoon die de investering voorstelt niet kent.

Installeer ten slotte een applicatie op uw smartphone waarmee u automatisch oproepen van callcenters kunt blokkeren. Een van de beste is Truecaller, dat u dankzij een actuele database waarschuwt als het om een spamnummer of een callcenter gaat. De applicatie is beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers.