Pakketje wacht, de sms-zwendel die betaalde diensten activeert

Waarschuw het bericht dat u waarschuwt voor de komst van een pakket: het is een zwendel om betaalde diensten te activeren. Hoe het werkt

Een kort bericht, een paar woorden die alarm slaan: “Een pakje wacht op xxx (uw naam, gelieve de details te controleren en te bevestigen)”. De tekst wordt gevolgd door een link naar een webpagina. Dit is de nieuwe zwendel die momenteel in ItaliĆ« de ronde doet: de gebruiker ontvangt een sms waarin hem wordt gevraagd op een link te klikken om een pakje te ontvangen. In werkelijkheid is het een valstrik: door op de URL te klikken wordt een betaald abonnement geactiveerd.

De zwendel die door de criminelen wordt opgezet is niets nieuws, het is in het verleden al eens voorgesteld, maar het slaagt altijd. Een onervaren persoon kan denken dat het bericht van de Post of een koeriersdienst afkomstig is en op de link klikken om na te gaan om welk pakket het gaat. Maar ze krijgen er niets voor terug. Er wordt ook geld van je SIM-krediet afgetrokken. In sommige gevallen vragen de oplichters niet alleen om betaalde abonnementen te activeren, maar ook om de persoonsgegevens van gebruikers, zodat ze die op internet kunnen gebruiken of op het dark web kunnen verkopen.

Hoe de sms-zwendel werkt

Zoals u misschien al had geraden, werkt de zwendel heel eenvoudig: er wordt een bericht naar een nietsvermoedende gebruiker gestuurd, die gelooft wat er staat en op de link klikt om meer informatie te krijgen. Op dat moment wordt een betaalde dienst geactiveerd op de smartphone en wordt het geld afgetrokken van het resterende tegoed. Hoe herken je dat dit oplichterij is? Heel eenvoudig, controleer het nummer dat u het bericht stuurde. Als de eerste cijfers van het nummer van de afzender in de 40 zijn (bv. 44, 45, 46), dan is er sprake van oplichterij.

Hoe beschermt u zich tegen sms-zwendel

Als u de betaaldienst per ongeluk hebt geactiveerd, kunt u deze deactiveren door het servicecentrum van uw operator te bellen. De procedure is zeer vergelijkbaar voor elke operator: TIM, Wind, Vodafone, Three en Iliad

.