Videobewakingssystemen zijn een van de belangrijkste apparaten die momenteel het doelwit zijn van cybercriminelen, hier is een gids om ze te beveiligen
Ze worden beveiligingscamera’s genoemd, maar de laatste tijd, met meldingen van videobewakingssystemen die worden gehackt of gebruikt om DDoS-aanvallen te genereren, beginnen gebruikers te twijfelen aan hun effectiviteit.
De meeste bewakingscamera’s zijn tegenwoordig verbonden met het internet en behoren daarmee tot de categorie producten die als internet der dingen worden gedefinieerd. Slimme, always-on camera’s maken het zeker gemakkelijker om de veiligheid van onze huizen en bedrijven te bewaken. Maar tegelijkertijd lijken ze voor aanvallers de gemakkelijkst te hacken voorwerpen op de markt te zijn. Dit is ook de schuld van de fabrikanten, die meestal geen adequate beveiligingsprotocollen gebruiken en de gebruikers niet informeren over de mogelijke risico’s als het standaardwachtwoord niet wordt gewijzigd.
Privacy in gevaar
Naast DDoS-aanvallen brengen deze videobewakingssystemen ook de privacy van de gebruiker in gevaar. Een hacker zou onze camera’s kunnen gebruiken om ons te filmen en dan onze bewegingen op het net publiceren. Of ons chanteren. En vergeet niet dat het risico niet alleen van onze eigen camera’s komt. Tegenwoordig zijn er een aantal IR- of CCTV-camera’s beschikbaar waarmee de gezichten van de gefilmde personen met behulp van speciale software gemakkelijk kunnen worden herkend. Zelfs in slechte lichtomstandigheden. Daarom moeten gebruikers eisen dat fabrikanten van bewakingscamera’s meer aandacht besteden aan beveiliging.
Hoe kunt u uw IP-camera beveiligen
Natuurlijk is het niet mogelijk om alle camera’s te beveiligen, maar we kunnen wel beginnen met de camera’s die we bezitten. Ten eerste moet u de firmware regelmatig bijwerken en veilige wachtwoorden gebruiken (deze regelmatig wijzigen). Er is geen gemeenschappelijke werkwijze voor deze stappen, maar het proces verschilt van fabrikant tot fabrikant. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing of ga naar de website van de fabrikant. Ten tweede moeten wij alle functies uitschakelen die niet noodzakelijk zijn maar die onze bewakingssystemen kwetsbaar kunnen maken. In veel gevallen is de cloud-dienst bijvoorbeeld standaard actief. En dit is voor velen een onnodige functie. We kunnen dan HTTPS toegang tot de camera inschakelen om encryptie op onze beelden te gebruiken. Een ander zeer nuttig ding om te doen is het aanpassen van de thuisrouter om het interne netwerk te isoleren.
Hoe een webcam te beveiligen
Tot nu toe hebben we het gehad over IP-camera’s die worden gebruikt voor bewaking, binnen en buiten, van huizen en kantoren. Maar dezelfde gevaren gelden ook voor webcams op PC’s en andere elektronische toestellen. Hoe kunnen wij ons in deze gevallen verdedigen? Simpel. Als de webcam via USB is aangesloten, hoeven we hem alleen maar los te koppelen als we hem niet nodig hebben. Als de webcam daarentegen aan de laptop of het scherm is bevestigd, brengen wij er plakband op aan. Dan halen we het weg als we moeten videobellen.