Tips tegen fraude op vakantie

De zomertijd is reistijd en dan horen smartphones en creditcards natuurlijk ook bij de bagage. Dataspionage, creditcardfraude of diefstal van mobiele apparaten kunnen de vakantiepret bederven.

Het doel van elke vakantie is ontspanning en plezier. Dit is echter snel voorbij als tijdens de reis gegevens of creditcards worden gestolen. Voordat ze vertrekken, controleren vakantiegangers de ramen, deuren en elektriciteit in hun huis dubbel, maar helaas doen ze vaak niet hetzelfde als het gaat om de veiligheid in de digitale wereld. De beveiligingsexperts van Eset hebben daarom een aantal tips samengesteld voor de bescherming van mobiele apparaten.

Mogelijke gevaren op reis zijn gemanipuleerde WiFi-hotspots, geïnfecteerde reisapps of Trojaanse paarden voor bankieren. Bovendien moeten krediet- en betaalkaarten op openbare plaatsen worden opgeborgen in een beschermhoesje of een speciale portefeuille met geïntegreerde RFID- en NFC-blokkers. De hulzen beschermen tegen dieven die met speciale apparaten zeer kleine bedragen kunnen pinnen als ze voorbijlopen.

1. Mobiel bankieren

De afhandeling van transacties met mobiel bankieren kan een veiligheidslek vormen. Gebruikers die hun financiën via hun smartphone of tablet regelen, moeten extra voorzichtig zijn. Steeds weer verschijnen er neppe en schadelijke bank apps in de officiële app stores. Het doel van de daders is om inloggegevens, kredietgegevens en andere gevoelige gebruikersgegevens te verkrijgen. Gebruikers moeten de apps daarom van tevoren zorgvuldig controleren. Dit kan worden gedaan door beoordelingen, opmerkingen van gebruikers, het aantal installaties en de vereiste toegangsrechten te controleren.

2. Mobiele betalingen

Veel mensen staan nog sceptisch tegenover mobiele betalingen. Vanuit het oogpunt van de beveiligingsexperts van Eset is het dreigingsniveau echter vrij laag. Een veiligheidsgarantie is het gebruik van de bank- en betaal-apps van de eigen bank of het door de financiële dienstverlener aangeboden programma. Betalen met apps als Google Pay of Apple Pay is vaak ook veilig, omdat het creditcardnummer van de klant niet wordt doorgegeven bij de kassa, maar alleen een versleuteld proxy-nummer. Op deze manier kunnen aanvallers geen nuttige gegevens achterhalen.

To Do’s voor de vakantie

Voor de vakantie kunnen natuurlijk wel enkele veiligheidsmaatregelen worden genomen:

1. Back-up van gegevens:In het algemeen moet van belangrijke gegevens op de smartphone of tablet een back-up worden gemaakt. USB-sticks, externe harde schijven of clouddiensten zijn hiervoor geschikt. Als de hardware verloren gaat, zijn de gegevens in ieder geval niet verloren en kunnen ze later worden hersteld.

2. Sociale media: Het is ook raadzaam om geen openbare berichten op sociale media te plaatsen voordat u op vakantie vertrekt. Op deze manier weten potentiële aanvallers niets van uw verblijf.

3. Beveiligingssoftware installeren:Om ervoor te zorgen dat uw smartphone, tablet of notebook veilig is, moet beveiligingssoftware worden geïnstalleerd voordat u op vakantie gaat. Naast bescherming tegen malware en andere bedreigingen zijn beveiligingsoplossingen met extra bescherming tegen diefstal nuttig.

4. Antidiefstaloplossingen:Mobiele telefoon kwijt of gestolen? Helaas gebeurt dit vaak op vakantie. De apparaten kunnen niet volledig tegen diefstal worden beschermd, maar veel aanbieders bieden zogenaamde anti-diefstalmodules aan die bijvoorbeeld de dader onopgemerkt fotograferen en de coördinaten van het verloren apparaat achterhalen.

5. Updates:Net als in het dagelijks leven geldt ook hier: installeer updates. Door het besturingssysteem, de geïnstalleerde apps en de gebruikte beveiligingsoplossingen te updaten, voorkomt u dat bekende beveiligingslekken worden misbruikt.

6. Noteer blokkadenummers: In het geval van een verloren bankpas of creditcard is het verstandig om het blokkadenummer van uw creditcard- en betaalkaartprovider te noteren voordat u op reis gaat. Zo kan de kaart bij verlies meteen onbruikbaar worden gemaakt.

Trucs op vakantie

1. Pas op voor WiFi-hotspots: De gratis WiFi-toegang van hotels, bars en andere locaties zijn verleidelijk, vooral in het buitenland, vooral als uw eigen datavolume beperkt is. Dergelijke netwerken vormen echter een verhoogd risico, omdat criminelen gevoelige of belangrijke gegevens kunnen bespioneren, zoals inlog- of creditcardnummers. Gebruikers moeten de verbinding daarom aanvullend beveiligen met een betrouwbare VPN-oplossing. Vooral aankopen of financiële transacties mogen niet via dergelijke open netwerken worden verricht.

2. Wees voorzichtig bij het betalen: Contactloos betalen is in de mode en is op veel vakantiebestemmingen al mogelijk. Speciale beschermhoesjes of portemonnees die krediet- en debetkaarten beschermen, bieden bescherming tegen diefstal. Dit voorkomt dat dieven de gegevens kunnen lezen met speciale apparatuur. Bovendien kunnen betalingen ook via Apple of Google Pay worden verricht. Betalen via deze diensten biedt een extra veiligheidsniveau tijdens het betalingsproces.

3. Draadloze netwerken uitschakelen: Als het niet nodig is, kunnen de Bluetooth- en WLAN-functies worden uitgeschakeld. Op deze manier verkleinen gebruikers de mogelijke aanvalsoppervlakken voor cybercriminelen.