Wat is winst?

Winst is de som van de inkomsten van een onderneming minus de gemaakte kosten. Zowel vanuit het oogpunt van de bedrijfskunde, het belasting- en handelsrecht als de interne boekhouding zijn er verschillende definities.

Er wordt ook onderscheid gemaakt of het gaat om winst vóór rente en belastingen (EBIT) of winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen (EBITDA).

Bedrijfskunde

In de bedrijfskunde zijn er drie definities. In het kader van de instandhouding van het nominale kapitaal werd winst gemaakt wanneer het eigen vermogen toenam. Van reële kapitaalinstandhouding is sprake wanneer de winst het eigen vermogen met meer dan het algemene inflatiepercentage heeft doen toenemen. Bij substance conservation betekent winst dat de waarde van de onderneming is toegenomen in het kader van de cashflow.

Internal accounting

In de interne boekhouding wordt winst anders beschreven dan in de bedrijfsadministratie. Zij bestaan wanneer, volgens de kostprijsadministratie, de gegenereerde inkomsten hoger zijn dan de gemaakte kosten. Opbrengsten staan op hun beurt voor inkomsten die verband houden met de diensten en processen van de ondernemer, d.w.z. de geproduceerde goederen of verleende diensten. De winstmarge wordt berekend met de eenvoudige formule “winst = opbrengst – kosten”. Kosten zijn uitgaven voor grondstoffen, bedrijfsstoffen of lonen en salarissen.

Handelsrecht

In het handelsrecht is de vaststelling van de winst gebaseerd op het resultaat van de winst- en verliesrekening (W&V). Als de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, heeft de onderneming winst gemaakt. In tegenstelling tot de kostprijsberekening omvat de berekening ook inkomsten uit niet-operationele bronnen, bijvoorbeeld uit de handel in aandelen of uit verhuur. De uitgaven omvatten ook niet-operationele uitgaven zoals schenkingen, verliezen als gevolg van diefstal of oninbare vorderingen als gevolg van onbetaalde facturen. De gebruikelijke formule voor de winst- en verliesrekening is “winst = baten – lasten”.

Belastingwetgeving

Tot slot is er ook nog de definitie van winst volgens de belastingwetgeving. Volgens de winst- en verliesrekening (EÜR) wordt deze bepaald overeenkomstig de wet op de inkomstenbelasting (EStG). Daartoe worden alle uitgaven van het inkomen afgetrokken. De volgende formule wordt gebruikt om de winst aan de hand van de EÜR te bepalen: “Winst = Inkomsten – Uitgaven”.

Inkomsten zijn samengesteld uit alle inkomende betalingen voor inkomsten, uitgaven zijn samengesteld uit alle uitgaande betalingen voor uitgaven.