Intel levert energiebesparende Atom-processoren voor servers

De chipfabrikant Intel presenteert met de Atom S1200-familie ’s werelds eerste processoren van zes watt voor servers. Sommige fabrikanten bieden al microservers, opslag- en netwerkoplossingen aan die op de nieuwe halfgeleiders zijn gebaseerd.

Intel presenteert de Atom-S1200 processorfamilie, naar eigen zeggen ’s werelds eerste energiezuinige system on chip (SoC) voor servers. Volgens de fabrikant bedraagt het thermisch ontwerpvermogen (TDP) van de halfgeleider zes watt. Dit maakt de processorenlijn naar verluidt geschikt voor microservers met hoge dichtheid en energiezuinige opslag- en netwerksystemen.

Met zijn lage stroomverbruik verlaagt de Atom S1200 volgens Intel de kosten in het datacenter zonder dat gebruikers hoeven in te leveren op prestaties en betrouwbaarheid. Aangezien de chip compatibel is met gangbare x86-software, zou er geen overhead voor porting moeten zijn.

Multi-threading technologie

De SoC heeft twee fysieke cores en kan vier threads parallel verwerken. Het beschikt ook over 64-bit ondersteuning voor maximaal acht gigabyte DDR3-geheugen, Intel virtualisatietechnologie, acht poorten voor PCI Express 2.0 en Error Correcting Code (ECC).

De productfamilie bestaat uit drie processoren met kloksnelheden tussen 1,6 en 2,0 gigahertz. Fabrikanten als Accusys, CETC, Dell, HP, Huawei, Inspur, Microsan, Qsan, Quanta, Supermicro en Wiwynn bieden al meer dan 20 microserver-, opslag- en netwerksystemen met de Atom S1200 aan. De chips zijn verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf $54 in eenheden van 1.000. □