Intel stuurt x86 naar de oude dag

In een aankondiging kondigde Intel aan dat de productie van x86-processoren vanaf 2027 zal worden stopgezet. Intel CEO Pat Gelsinger noemt CPU's met een RISC VI architectuur als opvolger. Microsoft en de Linux Foundation kondigen ondersteuning aan.

Het nieuws zal zeker inslaan als een bom: Intel kondigt voor vandaag een persconferentie aan waarin Pat Gelsinger, sinds kort CEO van de chipfabrikant, het einde van de x86-architectuur zal aankondigen. "De x86-architectuur heeft een doodlopende weg bereikt, maar we hebben al een betere opvolger klaarstaan," zo wordt Gelsinger geciteerd. Hij speelde onder meer een leidende rol bij de ontwikkeling van de 486-processor bij Intel. Volgens Intel zal de genoemde vervanger helemaal geen ARM zijn, maar RISC-VI, een interne verdere ontwikkeling van de open RISC-V-architectuur. De komende processoren zullen in het begin tot 144 kernen bevatten. Dit wordt mogelijk gemaakt door een 1,4-nanometerproces dat de chipfabrikant aan het ontwikkelen is. Het enige probleem dat momenteel wordt aangehaald, vooral voor notebooks, is het gewicht van de massieve loden behuizing rond de CPU-matrijzen, die tijdens de fabricage worden blootgesteld aan extreem kortgolvige epsilonstralen. "Maar ook dat obstakel zijn we aan het wegnemen", is Gelsinger ervan overtuigd.

Pat Gelsinger, CEO bij Intel.

Pat Gelsinger, CEO bij Intel.

Windows en Linux voor RISC-VI

Volgens Intel zijn zowel Microsoft als vooraanstaande Linux-ontwikkelaars onder leiding van Linus Torvalds al bezig met het overzetten van hun besturingssystemen en virtualisatie-oplossingen naar de nieuwe CPU-architectuur. Volgens geruchten komt er een Windows-versie met de aanduiding 10xxx voor de nieuwe CPU's uit Redmond, en voor Linux zou de kernelversie 14.14 klaar zijn voor de komende CPU-architectuur. Microsoft en Red Hat werken samen aan de ontwikkeling van een oplossing voor het draaien van conventionele x86-toepassingen op RISC-VI. Zij maken gebruik van een emulatie/virtualisatieproces waarbij de programma's in zogenaamde koffers worden verpakt. Klassieke containers zijn te omvangrijk voor de zeer kleine CPU's, zeggen ze.

Google heeft een ChromeOS opvolger aangekondigd, gebaseerd op Linux, genaamd StainlessSteelOS. Voor de Free Software Foundation kondigt het controversiële bestuurslid Richard Stallman aan dat hij persoonlijk een project zal leiden om GNU Hurd te porten en zeker aan zal blijven tot het voltooid is. Ontwikkelaars zeggen echter dat de GNU-kernel voor RISC-VI waarschijnlijk niet voor 2060 klaar zal zijn.

AMD heeft al gereageerd op Intels plannen, die waarschijnlijk van tevoren zijn uitgelekt. Volgens CEO Lisa Su is de fabrikant begonnen met de ontwikkeling van RISC-VII-processoren en wil hij de eerste exemplaren al in het vierde kwartaal van 2026 leveren. "RISC-VI is al nieuws van gisteren", legt Su uit, "RISC-VII is de toekomst!" De fabricage van de 1,14 nm-processors zal worden verzorgd door TSMC in zijn nieuwe Amerikaanse fabriek in Waxahachie, Texas.

Update: En dat was onze aprilgrap voor 2021. We hopen dat je ervan genoten hebt.