COS: goede stemming ondanks moeilijke situatie

Ondanks dat de zaken momenteel stil liggen, bruist het bij COS in Pohlheim van de activiteiten. Het team gaat niet bij de pakken neerzitten, maar zorgt zo goed mogelijk voor zijn klanten.

De grootste handicap voor COS op dit moment is het gezamenlijke magazijn met Devil. Het uitgesproken eigendomsvoorbehoud heeft ertoe geleid dat de in Pohlheim gevestigde distributeur niet langer kan leveren. Maar directeur Werner Dao wil dit niet als een beschuldiging opvatten. Zij werken samen binnen de groep; naast de logistiek worden ook back-office functies uitbesteed aan verschillende bedrijven van het BOD conglomeraat.

Hij spreekt ook de indruk tegen dat er verschillen zouden zijn tussen Pohlheim en Braunschweig. Sommige dingen zijn overdreven of verkeerd geïnterpreteerd. Een scheiding wordt door geen van beide partijen afgedwongen.

Aan de andere kant zijn in geval van insolventie de groepsbanden niet doorslaggevend. De optimale oplossing wordt gezocht voor elke afzonderlijke onderneming, legt Dao uit, ongeacht of deze oplossing binnen de groep of los daarvan tot stand komt.

Verrast door de ontwikkeling

Toch net op tijd voor Cebit 2013 was Werner Dao aangetreden als COS-directeur. In die tijd, geeft hij toe, was de situatie niet zo slecht als nu. Externe omstandigheden die op dat moment niet te voorzien waren, hebben hier echter ook aan bijgedragen.

Voordat hij bij COS in dienst trad, werkte hij voor B.com solar, een zusterbedrijf van de in Keulen gevestigde distributeur. B.com moest medio maart faillissement aanvragen.

Nu is het zaak de huidige situatie goed te doorstaan en een toekomst voor COS te vinden. En het ziet er niet zo slecht uit. Er is “veelbelovende belangstelling” voor COS. Een groot pluspunt: de hechte klantenrelatie die in de loop van vele jaren is gegroeid. Dao meldt: “De klanten hebben al eens een faillissement van COS moeten overleven, in 2009. En in het proces is de band van de klanten met COS nog sterker geworden”.

Nu wil het COS-team de klanten ook bewijzen dat hun vertrouwen in de leverancier gerechtvaardigd is. De verkoopmedewerkers proberen alle klanten te bereiken, vragen naar openstaande problemen, bijvoorbeeld RMA-aanvragen en vooruitbetalingsopdrachten, en proberen oplossingen te vinden.

Vooruitblik

De feedback is volgens de COS-directeur overweldigend geweest. “Veel klanten vertellen ons dat ze weer bij COS zullen bestellen zodra de goederen geleverd kunnen worden,” meldt Dao. En hij prijst zijn team omdat het zeer gedisciplineerd met de situatie omgaat en zeer gemotiveerd is. Als bewijs vraagt hij midden in het telefoongesprek met IT-BUSINESS op de achtergrond: “Ben je in een goede bui?” En een luide “YAAAAA!!!!” weerklinkt van de verkopers.

Het gaat tenslotte met kleine stapjes vooruit. De betaling van de werknemers is voor drie maanden veiliggesteld, de aanvragen voor de insolventievergoeding zijn ingediend. En Werner Dao verzekert ons dat er “op alle fronten” wordt gewerkt om de zaken zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.

Een van de cruciale punten is de vraag wanneer COS weer goederen zal kunnen leveren. De voorlopige curator is nog aan het onderhandelen met banken, leveranciers en kredietverzekeraars om deze handicap uit de weg te ruimen.