De gamingmarkt wakkert de vraag naar high-end grafische kaarten aan

De markt voor DirectX 10 grafische kaarten komt nu echt op gang, want met de uitbreiding van het aanbod van de bijbehorende DX 10-spellen zal de kooplust van de klanten blijven toenemen. Vooral kaarten met speciale functies hebben goede vooruitzichten.

De afgelopen maanden werd de grafische kaartsector gedomineerd door DirectX 10, dat met Windows Vista werd geïntroduceerd. Voor de lancering in de herfst van 2006, kon Nvidia de eerste kaarten van de 8000 serie presenteren. Het assortiment strekt zich al enige tijd uit van instapmodellen tot high-end oplossingen en voldoet daarmee aan vrijwel alle eisen van de klant.

Met de Geforce 8 GPU’s maakt ook de door Nvidia ontwikkelde CUDA-technologie haar debuut. De afkorting staat voor “Compute Unified Device Architecture” en betekent dat de rekenkernen van de GPU met elkaar kunnen communiceren. In dit geval worden deze stream processors gebruikt als thread processors die gezamenlijk complexe eisen berekenen. Volgens Nvidia worden rekenoperaties zo tot 100 keer sneller opgelost.

Om de CUDA-technologie te kunnen gebruiken, kunnen ontwikkelaars hun toevlucht nemen tot speciale rekenstuurprogramma’s die communiceren met DirectX en OpenGL.

AMD heeft dit voorbeeld gevolgd

Ruwweg een half jaar na Nvidia kon AMD onder de merknaam ATI de eerste kaarten met DirectX 10-ondersteuning op de markt brengen. In mei waren de high-end HD 2900 XT modellen beschikbaar. Deze werden in juli aangevuld met de HD 2400 en HD 2600 series.

In de nieuwste generatie ATI grafische kaarten zijn belangrijke ontwikkelingen verwerkt van het Xenos-ontwerp van de Xbox 360 graphics. Zo werd bijvoorbeeld de unified shader-architectuur aangepast en verder ontwikkeld voor de HD-2000 serie. Deze technologie zorgt voor een betere benutting van de grafische kaart en dus voor aanzienlijk betere prestaties.

Terwijl bijvoorbeeld de Radeon X1900-serie elk tot 48 gespecialiseerde vertex- en pixel shaders gebruikte, heeft de HD-2000-serie tot 320 stream processors die zowel vertex- als pixel shader-berekeningen kunnen uitvoeren.

Klantenbelangstelling

Hoewel de verkoop van grafische kaarten zich al goed heeft ontwikkeld, was DirectX 10 aanvankelijk slechts een modewoord dat nog geen leven had ingeblazen. Er was en is nog steeds een gebrek aan spellen die de standaard ondersteunen en zo nog meer realisme naar de PC brengen – vooral omdat alle grafische foefjes van Vista ook met een DX9-kaart kunnen worden gebruikt.

Met Kerstmis zou het tij echter gekeerd zijn. Spelprogrammeurs zullen dan de nieuwe generatie PC-spelletjes in de rekken hebben liggen en zo ook de vraag naar de grafische kaarten verder aanzwengelen.

Naast de standaardkaarten van de twee chipfabrikanten zijn het vooral de speciale oplossingen van de afzonderlijke partners die de klanten over de streep zullen trekken. Sapphire heeft bijvoorbeeld reeds de HD 2600 XT X2 voorgesteld, een grafische kaart met twee 2600 XT GPU’s, waarop in totaal vier schermen kunnen worden bediend. Of de talrijke oplossingen met speciaal ontwikkelde koeloplossingen – zoals HIS in zijn gamma heeft – waarmee overklokkers de laatste prestatiereserves uit de kaarten kunnen kietelen. Voor Nvidia, bijvoorbeeld, heeft MSI de NX8800GTX OC Liquid Edition in zijn gamma, die werkt met vloeistofkoeling out of the box.