Sapphire grafische kaart met vloeistofkoeling

In een gelimiteerde oplage lanceert Sapphire de Radeon HD 4870 X2 Atomic grafische kaart. De grafische kaart is voorzien van een gesloten vloeistofkoelsysteem.

Sapphire heeft een nieuw lid in zijn grafische kaartfamilie: de vloeistofgekoelde Radeon HD 4870 X2 Atomic in een single-slot ontwerp. Dit model zal vanaf eind december verkrijgbaar zijn bij Sapphire launch partners K&M Elektronik (Duitsland), DiTech (Oostenrijk) en Digitec (Zwitserland).

Met zijn closed-loop vloeistofkoelsysteem biedt de HD 4870 X2 Atomic volgens de fabrikant hogere kloksnelheden bij een extreem stille werking. Beide GPU’s van de grafische kaart zijn geklokt op 800 megahertz en kunnen elk putten uit één gigabyte GDDR5-geheugen. De gestroomlijnde single-slot koeler koelt beide GPU’s en het bijbehorende geheugen.

De vloeibare koelvloeistof wordt door een pomp door de koeler van de grafische kaart en een koelvin die aan de behuizing is bevestigd, gevoerd. De grafische koeler, CPU-koeler en koelvin zijn in een gesloten systeem met elkaar verbonden via teflonbuizen die aan elke module zijn bevestigd met een vetafgedichte weerhaakverbinding. Dit systeem is eenvoudig te installeren en koelt de processoren bijzonder effectief, aldus Sapphire. De ventilator kan rechtstreeks worden aangesloten op de voeding van het systeem, op het moederbord of op een ventilatorregelaar.

De grafische kaarten uit de Sapphire HD-4000 serie zijn Windows Vista Premium gecertificeerd en worden ondersteund door de ATI Catalyst softwaresuite.

De Sapphire HD 4870 X2 Atomic is een gelimiteerde en individueel genummerde editie die wordt geleverd met accessoires zoals HDMI-adapter, HDMI-kabel, CCL UV-lamp, USB-stick, stuurprogramma’s en extra software in een aluminium doos.