Digitalisering is een must in de Duitse industrie

Duitsland wil een pionier zijn op het gebied van Industrie 4.0. De meeste bedrijven zijn klaar om mee te doen. Maar ze worden vertraagd door enkele obstakels. Niettemin neemt het aantal mensen dat gebruik maakt van de nieuwe technologieën toe – vooral in tijden van Covid-19.

Wereldwijd veroorzaakt Covid-19 problemen voor de economie. Hier in Duitsland zegt volgens een Bitkom-enquête 42 procent van de industriële bedrijven met 100 of meer werknemers dat zij de pandemische periode tot dusver zeer slecht hebben doorstaan, en ongeveer één op de vier vrij slecht. Tegelijkertijd zegt 95 procent dat digitalisering in de loop van de Corona-pandemie in hun bedrijf aan belang heeft gewonnen. Drieënzestig procent van de industriële bedrijven zegt in de enquête dat digitale technologieën hen helpen het hoofd te bieden aan de huidige situatie. En driekwart vond dat bedrijven waarvan het bedrijfsmodel al gedigitaliseerd is, beter door de crisis komen. Voor deze studie werden in februari en maart 2021 551 industriële bedrijven met 100 of meer werknemers geënquêteerd.

De toepassingen van de zogenaamde Industrie 4.0 zijn bij een ruime meerderheid aangekomen.

Het is duidelijk dat bedrijven winstgevend proberen te blijven. 81 procent past dan ook bestaande producten en diensten aan. 49 procent heeft zelfs iets nieuws bedacht. 29 procent haalt bepaalde aanbiedingen van de markt. In 4 van de 10 industriële ondernemingen is het bedrijfsmodel veranderd. In feite zou de pandemie de komende maanden voor een voortdurende digitaliseringsimpuls in de fabrieken kunnen zorgen. 61 procent van de bedrijven wil de digitalisering op lange termijn doorzetten als corona gevolg. 62 procent ziet een boost in innovatie voor hun eigen bedrijf.

Geen enkel groter bedrijf kan om het onderwerp Industrie 4.0 heen. Bijna twee derde (62%) maakt reeds gebruik van speciale toepassingen zoals in netwerken opgenomen productie-installaties en real-time communicatie tussen machines of intelligente robots. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het voorgaande jaar, toen het aandeel nog 59% bedroeg. Drie jaar geleden was dat nog 49%. Een vijfde (21%) van de bedrijven is momenteel van plan Industrie 4.0 toe te passen. Nog eens 16 procent onderneemt nog geen concrete stappen, maar kan zich voorstellen dat in de toekomst wel te doen. Voor het eerst stelt geen enkel groter industrieel bedrijf dat Industrie 4.0 niet meer aan de orde is.

Meer interesse in IoT-platforms, 3D-printen en 5G

Op dit moment gebruiken 4 op de 10 industriële bedrijven met 100 of meer werknemers IoT-platforms, waarmee data van apparaten, machines en fabrieken op een centraal punt kunnen worden samengebracht en geanalyseerd. Bijna een op de drie (32%) is van plan ze in de toekomst te gebruiken, en voor iets minder dan een op de vijf (19%) zijn IoT-platforms momenteel geen probleem. “IoT-platforms leggen de basis voor digitale diensten met toegevoegde waarde. Met hen worden fysieke producten verrijkt met extra functies en maken zo bijvoorbeeld voorspellend onderhoud mogelijk,” vindt Bitkom CEO Dr Bernhard Rohleder.

44 procent van de bedrijven maakt ook gebruik van 3D-printen, en bijna evenveel bedrijven zijn het gebruik ervan aan het plannen of bespreken. Slechts 14 procent wil het voorlopig zonder 3D-printen stellen. De nieuwe norm voor mobiele telefonie 5G is van uitzonderlijk belang voor productie in netwerken. Intussen vindt 85 procent van de industriële bedrijven de beschikbaarheid van 5G belangrijk voor hun eigen bedrijf, tegenover slechts 72 procent een jaar geleden. Omgekeerd is het percentage bedrijven dat 5G onbelangrijk vindt gehalveerd van 26 naar 13 procent. “5G is een sleuteltechnologie, vooral voor de industrie”, benadrukt Rohleder. “5G maakt realtime transmissies, een hogere netwerkcapaciteit en een vrijwel onbeperkt aantal apparaten en componenten die met elkaar kunnen communiceren, mogelijk.”

Industrie 4.0 zal tegelijkertijd ook het werk in fabrieken veranderen. Zo verwachten 6 van de 10 bedrijven dat er nieuwe banen zullen worden gecreëerd voor goed opgeleide geschoolde werknemers. Tegelijkertijd verwacht echter ongeveer twee derde dat banen voor laaggeschoolde werknemers zullen verdwijnen. De industrie bereidt zich reeds voor op deze verandering. Ook investeert ongeveer twee derde van de bedrijven al in de bijscholing van hun werknemers rond Industrie 4.0.

Alleen gedeeltelijke investeringsbereidheid

Bedrijven die al gebruikmaken van Industrie 4.0-toepassingen of dit van plan zijn, hebben de neiging hun activiteiten tijdens de crisis op te voeren. 18 procent heeft zijn investeringen in Industrie 4.0 in deze periode aanzienlijk verhoogd en nog eens 24 procent heeft deze enigszins verhoogd. Slechts 14 procent heeft de uitgaven enigszins verlaagd, en slechts 9 procent heeft de uitgaven aanzienlijk verlaagd. In elk derde bedrijf is er niets veranderd.

95 procent ziet Industrie 4.0 als een kans voor hun eigen bedrijf, slechts 4 procent ziet het als een risico. De bijbehorende kansen zijn echter nog lang niet uitgeput: nog niet één op de drie industriële ondernemingen in Duitsland ziet zichzelf momenteel als een pionier in Industrie 4.0. Meer dan één op de twee (54 %) daarentegen omschrijft zichzelf als achterblijver, en één op de negen denkt zelfs de boot te hebben gemist. “Digitalisering ontwikkelt zich ook exponentieel in de productie. Dit betekent dat degenen die later beginnen, meer moeite moeten doen. Nu is het een kwestie van snel zijn”, zegt Rohleder.

Remmen voor Industrie 4.0

Bedrijven ervaren een verscheidenheid aan obstakels die het gebruik van Industrie 4.0-toepassingen belemmeren. Zo zou 77 procent meer willen investeren en klagen zij over een gebrek aan financiële middelen. 61 procent voelt zich gehinderd door eisen op het gebied van gegevensbescherming. 57 procent door IT-beveiligingseisen. In een op de twee bedrijven (55%) is er een gebrek aan specialisten, een vergelijkbaar aantal (52%) voelt zich overweldigd door de complexiteit van het onderwerp, 48% klaagt over de gevoeligheid van de systemen voor mislukking. 29 procent heeft geen uitwisseling met andere bedrijven en een vierde bedrijf heeft niet genoeg tijd om zich met het onderwerp bezig te houden.

Aan de andere kant spelen een gebrek aan extern advies (14 %), een gebrek aan kennis over beste-praktijkoplossingen (12 %), een gebrek aan normen (11 %) of een te geringe beschikbaarheid van verkoopbare oplossingen (10 %) slechts een ondergeschikte rol. Slechts 9 % klaagt over te weinig acceptatie onder de beroepsbevolking. Helemaal geen belemmering is een lage automatiseringsgraad in het eigen bedrijf om Industrie 4.0-toepassingen te kunnen gebruiken of onzekerheid over de economische voordelen.

Volgens formuleren de industriële bedrijven zeer specifieke wensen. Acht op de tien pleiten voor een vermindering van de rechtsonzekerheid bij de uitwisseling van gegevens met andere bedrijven (84 %), de bevordering van investeringen (80 %) en een versnelde uitbreiding van breedband (78 %). Ongeveer twee derde (63 %) verwacht meer en betere informatie- en adviesdiensten, en één op twee (53 %) verwacht dat Industrie 4.0 in opleidingen en studies zal worden geïntegreerd. 48 procent zou geholpen zijn met opleidings- en bijscholingsprogramma’s voor werknemers, 47 procent met financieringsprogramma’s voor onderzoek en ontwikkeling en 34 procent met het opstellen van normen.

Nog niet één op de drie bedrijven is van mening dat er in de politiek voldoende begrip is voor het belang van Industrie 4.0. Tegelijkertijd zegt 91 procent dat Industrie 4.0 de voorwaarde is voor het behoud van het concurrentievermogen van de Duitse industrie. Tegen deze achtergrond is 86 procent van mening dat een nieuw industriebeleid in Duitsland noodzakelijk is om Industrie 4.0 vooruit te helpen.

Gaia-X: zeer interessant tot irrelevant

Gevraagd naar Gaia-X zijn de deelnemers aan de studie nog steeds verdeeld over het Europese initiatief. 33 procent ziet het als een aanvulling op eerder gebruikte aanbiedingen, 26 procent gaat ervan uit dat het geheel nieuwe zakelijke mogelijkheden zal openen. Omgekeerd vindt 28 procent Gaia-X irrelevant voor hun eigen bedrijfsmodel, 11 procent ziet geen noodzaak voor een dergelijke infrastructuur en 5 procent vindt dat Gaia-X een bedreiging vormt voor hun bedrijfsmodel.

Voor veel bedrijven is Gaia-X nog een grote onbekende: Slechts iets meer dan één op de drie industriële bedrijven (39%) heeft er al van gehoord en weet ook wat er achter zit. 20 procent heeft wel van de term gehoord maar er geen concreet idee van en 37 procent heeft nog nooit over Gaia-X gehoord of gelezen.

Diegenen die al iets over Gaia-X weten, ontwikkelen vaak een grote belangstelling voor het project. Zo kan bijna een op de twee bedrijven (46%) zich voorstellen dat gegevens en gebruiksrechten veilig kunnen worden gedeeld op basis van Gaia-X. 41 procent zou Gaia-X willen gebruiken om eenvoudige en niet-kritische bedrijfsprocessen naar de cloud te migreren, 28 procent kan zich dit voorstellen voor bedrijfskritische en veiligheidsrelevante processen. 32 procent hoopt een veilig en eenvoudig identiteitsbeheer te kunnen invoeren. 28 procent verwacht dat de Gaia-X-infrastructuur lock-in-effecten in cloud-technologie zal voorkomen, 22 procent hoopt gemakkelijker van cloud-aanbieder te kunnen veranderen. Drie van de tien industriële bedrijven (28%) die op de hoogte zijn van Gaia-X, kunnen zich echter niet voorstellen het op enigerlei wijze te gebruiken. “Gaia-X kan een sleutelrol spelen in cloud- en data-infrastructuren. Er is duidelijk een grote behoefte aan in de Duitse industrie,” meent de Bitkom CEO. “Met Gaia-X heeft Europa de kans om in een gezamenlijke inspanning van industrie en politiek de achterstand op de leidende locaties in te lopen.