UPS: de weg naar perfecte bescherming

In bijna alle industrieën worden elektrische apparaten gebruikt die – zoals in de medische sector – van levensbelang kunnen zijn. Een onafhankelijke stroomvoorziening (UPS) is daarom onmisbaar en kan meestal gemakkelijk in bestaande infrastructuren worden geïntegreerd.

Een stroomstoring, ook al duurt die maar een paar seconden, kan in het ergste geval het voortbestaan van het hele bedrijf bedreigen. Hardwareschade kan servers, webwinkels of desktop-pc’s buiten werking stellen, of niet-opgeslagen documenten gaan voorgoed verloren. Als gegevens van klanten of leveranciers of de databanken van de boekhouding of de verkoop worden aangetast, kan dit existentiële gevolgen hebben. En niet alleen in de IT.

Wees u bewust van één belangrijk punt voordat u een UPS-systeem aanschaft: De apparaten zijn geen stroomgeneratoren. Ze leveren wel stroom, maar slechts gedurende een vooraf bepaalde periode, zodat aangesloten apparaten op de juiste manier kunnen worden uitgeschakeld, uitgeschakeld of noodmaatregelen kunnen worden getroffen.

Kosten en voordelen van UPS-systemen

De keuze van de juiste oplossing voor spanningsbeveiliging moet daarom vooraf worden gemaakt, voordat er problemen ontstaan. Voor leken kan het soms behoorlijk ingewikkeld zijn om het juiste systeem te vinden. Het is daarom raadzaam advies in te winnen bij deskundige mensen die weten wat belangrijk is en wat de behoeften van de gebruiker zijn.

UPS-systemen kunnen in het algemeen in drie groepen worden verdeeld. Dit zijn offline systemen, online systemen en lijn-interactieve UPS-systemen. Bij de keuze van het geschikte systeem moeten niet alleen de kosten, maar ook de baten in aanmerking worden genomen. De goedkoopste variant zijn offline systemen die in klassieke stand-by modus werken. Zij helpen bij langdurige netstoringen van meer dan tien milliseconden, spanningsschommelingen van minder dan 16 milliseconden of spanningspieken tussen vier en 16 milliseconden. Online systemen daarentegen zijn, zoals de naam al aangeeft, de klok rond in bedrijf. Dus als u in uw bedrijf 24 uur per dag afhankelijk bent van constante spanning en permanente beschikbaarheid van gevoelige gegevens belangrijk is, is het raadzaam om een UPS via een online systeem te garanderen.

De line-interactive versies bieden een combinatie van online en offline systemen. In hybride oplossingen zijn elementen van elk van de andere klassen aanwezig. De uitgebreide bescherming ten opzichte van offline UPS wordt gegeven in geval van continue onderspanning of overspanning. In tegenstelling tot de pure online versie kunnen met een lijn-interactieve UPS kosten worden bespaard.

UPS-configuratie

Om het juiste systeem te vinden, biedt de markt vele UPS-configurators. Vaak verschijnt de betreffende fabrikant van de UPS bij het zoeken. IT-infrastructuurpartners kunnen echter ook worden gevonden door op internet te zoeken. De website van APC by Schneider Electric bevat een aantal speciale opties die het voor gebruikers gemakkelijker maken om de juiste UPS te kiezen. Terwijl de meeste configuratoren ervan uitgaan dat de klant de exacte waarden van zijn IT-apparatuur kent, zoals watt of VA, actief of schijnbaar vermogen, of op de hoogte is van het nominale stroomverbruik, helpt APC op zijn website bij het achterhalen van de juiste gegevens.

In de algemene specificaties van veel elektronische systemen wordt vaak de maximumwaarde vermeld, die dan zeer onnauwkeurig is. APC by Schneider Electric biedt met zijn UPS-configurator daarentegen ook een zeer uitgebreide database van de gebruikelijke IT OEM-fabrikanten (HP, IBM, Cisco, Dell, enz.), waarin de gebruiker een lijst van apparaten kan samenstellen met de vermogensspecificaties afzonderlijk per model, aantal harde schijven, aantal voedingseenheden en andere componenten, en zo veel dichter bij de werkelijke vermogenswaarde kan komen dan in de zoekopdrachten van andere aanbieders.