Oncite: Mini datacenter voor de industrie

Data wordt vandaag overal verzameld. In het tijdperk van het IoT en Industrie 4.0 zijn nieuwe manieren nodig om de stortvloed aan gegevens te verwerken, efficiënt te analyseren, veilig op te slaan en snel door te sturen. Met het Oncite edge cloud mini datacenter willen Rittal en Co. deze markt bezetten.

De onopvallende zwarte doos die in de Limtronik elektronicafabriek in het rustige Limburg an der Lahn staat, zou wel eens de volgende fase van digitalisering in de industrie kunnen inluiden. Limtronik vervaardigt elektronische assemblages en op maat gemaakte systemen voor zijn klanten. Het bedrijf is al jaren bezig met netwerken en automatiseren en produceert volgens de Industrie 4.0-normen. Dit betekent dat op alle mogelijke productiepunten gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Naast de procesoptimalisatie zelf, levert dit ook informatie op over testresultaten en hoe het product reageert. Op die manier kunnen klanten van Limtronik hun producten al in prototype-status optimaliseren. Maar tot nu toe ontbrak in het hele systeem een belangrijk onderdeel en een cruciale interface. Want de vraag was: waar moeten de gegevens komen? Het logische antwoord hierop was de afgelopen jaren misschien: naar de cloud. Maar dit is nu net waar Industrie 4.0 bedrijven zich tegen verzetten. Wie zou immers “de olie van de 21e eeuw” – d.w.z. zijn eigen gegevens – in buitenlandse handen geven? Bovendien hoopt zich in een dergelijk bedrijf een enorme hoeveelheid gegevens op, die ongefilterd al snel leidt tot enorme opslagbehoeften en dus ook tot hoge kosten.

Alle-in-één edge-oplossing

De oplossing, de eerder genoemde black box, is nu al in gebruik bij Limtronik. De naam: Oncite. Wat er van buitenaf zo onopvallend uitziet, is het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling van drie bedrijven van de Friedhelm Loh Group – Rittal, German Edge Cloud, IoTOS – en Bosch Connected Industry. Oncite is een mini-datacenter, een alles-in-één edge-oplossing. Het product wordt aangeboden met schaalbare IT-infrastructuur, vooraf geconfigureerde IIoT-applicaties en volledige diensten. En het verzamelt, analyseert en verwerkt de gegevens waar ze worden gegenereerd. Op die manier behouden bedrijven de soevereiniteit over hun gegevens en hoeven zij deze niet af te staan aan cloud-datacenters van externe aanbieders. Hoe dan ook, het hoofd van de Loh Group is een groot voorstander van de digitale soevereiniteit van Duitsland en het MKB. Tegen Handelsblatt zei hij: “Sinds begin 2018 voeren we intensieve gesprekken over de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf”. Het was duidelijk geworden dat de oplossing die het MKB nodig had, nog niet bestond. En zo werd het idee van Gaia-X geboren – de digitale infrastructuur die federaal minister van Economie Peter Altmaier vorige week op de Digital Summit presenteerde. Een bouwsteen van Gaia-X is Oncite. Met deze “plug-and-produce”-oplossing kunnen productiegegevens worden samengebracht en AI-gebaseerde analyses letterlijk met een druk op de knop worden uitgevoerd – en dit alles ter plaatse, aan de “rand”. Oncite rijdt dus mee op een golf die, naast de vraag naar datasoevereiniteit, langzaam door de IT-scene rolt en een naam heeft gevonden met het buzzword edge computing.

Marketing begint

Met Oncite begeven Rittal en zijn partners zich momenteel op nieuw terrein. Na de officiële lancering is het nu zaak nieuwe klanten te vinden. Dr. Sebastian Ritz, Managing Director German Edge Cloud, is vol vertrouwen: “Oncite is niet alleen interessant voor de Duitse industriële wereld, maar ook voor andere sectoren waarvan de immense hoeveelheden gegevens veilig moeten worden opgeslagen, geselecteerd en verwerkt op een manier die waarde toevoegt. Er zijn hier talrijke toepassingsgebieden, bijvoorbeeld in de gezondheidssector, de banksector en de detailhandel”. Momenteel treedt German Edge Cloud op als dienstverlener voor het systeem en neemt het de volledige dienstverlening over. Aan hoe het dienstverleningsconcept er in de toekomst zal uitzien, wordt nog gewerkt, zo werd ons desgevraagd meegedeeld.