5G-campusnetwerken voor de industrie van Vodafone

De telecomprovider Vodafone breidt zijn aanbod van 5G-diensten uit. Het productassortiment is gericht op middelgrote tot grote ondernemingen die daarmee hun bedrijfsterreinen willen voorzien van de nieuwe standaard voor mobiele communicatie. Vodafone vertrouwt op een combinatie van industriële en publieke 5G-frequenties.

Vodafone biedt nu 5G-diensten aan voor het netwerken van industriële faciliteiten. De “Business Campus-Private” is een modulair systeem op basis van de vijfde mobiele-communicatienorm waarmee bedrijven hun gebouwen in een netwerk kunnen onderbrengen. Dit is bedoeld om bijvoorbeeld machines en sensoren met elkaar te verbinden. Het aanbod is gericht op zowel middelgrote als grote ondernemingen. De centrale component van de Campus Networks is de RedBox, die samen met de Zweedse technologiepartner Ericsson werd gebouwd.

Individueel Campus Netwerk

Het Campus Netwerk-aanbod bestaat uit twee hoofdmodellen. Bij de “Campus Private Indoor”-variant wordt een lokaal 5G-netwerk uitsluitend in een geselecteerd fabrieksgebouw gebouwd. Hier bestaat het campusnetwerk uitsluitend uit industriële frequenties, zonder toegang tot openbare 5G-frequenties.

Het “Campus Private Combi”-model brengt 5G naar binnen- en buitengebieden van een bedrijfslocatie. De hybride oplossing combineert industriële frequenties met openbare 5G-netwerken. Deze combinatie wordt geacht meer bandbreedte en flexibiliteit te bieden. Volgens Vodafone zijn bandbreedtes tot 3,7 gigabit per seconde (download) mogelijk in de industriële hal. Dit is twee keer zo snel als campusnetwerken die uitsluitend met industriële frequenties zijn gebouwd. Bovendien zou het netwerk kunnen worden uitgebreid naar locaties buiten de bedrijfscampus.

“Onze economie heeft 5G nodig. We brengen 5G, op maat gemaakt en daar waar het onze industrie het meeste voordeel oplevert”, zegt Hannes Ametsreiter, CEO van Vodafone Duitsland.

Beide modellen kunnen bovendien worden aangesloten op de overkoepelende mobiele communicatie-infrastructuur van Vodafone, zodat werknemers ook gebruik kunnen maken van data- en telefoondiensten.

Volgende diensten

Daarnaast biedt Vodafone servicepakketten om 5G-operaties de klok rond te garanderen en de lokale netwerkinfrastructuur te blijven upgraden. “Een netwerk is nooit af. Als bedrijven vandaag een lokaal netwerk bouwen, dan zijn er morgen al updates die het netwerk nog beter maken,” legt Gerhard Mack, hoofd technologie bij Vodafone, uit.

Dit mag de onafhankelijke controle van de netwerken niet beperken. Bovendien kunnen klanten de 5G Campus netwerken onafhankelijk besturen en op elk moment nieuwe sensoren, machines of robots aansluiten op het lokale netwerk.