Big Data en Smart Data, wat zijn het en wat zijn de verschillen

Een bedrijf moet Big Data kunnen interpreteren, d.w.z. op de juiste manier gebruiken om problemen op te lossen en de productie te verbeteren

Big Data is een van de belangrijkste hoekstenen van Industrie 4.0, een concept dat dient om alle gegevens te identificeren die door machines worden verzameld. Informatie die, indien correct geanalyseerd, ondernemingen in staat stelt talrijke voordelen te behalen. Niet alle Big Data zijn echter hetzelfde.

Digitalisering, een fenomeen dat inmiddels vergevorderd is, verandert de productiesystemen van bedrijven, die oude normen loslaten ten gunste van efficiëntere en flexibelere technieken. Bij dit veranderingsproces zijn verschillende spelers betrokken. Fabrieken gaan over op geautomatiseerde en intelligente verwerkingsinstrumenten die in staat zijn netwerken op te zetten en veel gegevens te verzamelen. Met deze geaggregeerde informatie kunnen bedrijven vele sectoren in real time in de gaten houden, wat tijd en vooral geld bespaart. Big Data zijn ook nuttig voor prognoses en het beperken van bedrijfsrisico’s.

Big Data vs. Smart Data

Een bedrijf moet Big Data kunnen interpreteren, d.w.z. op de juiste manier kunnen gebruiken om problemen op te lossen en de productie te verbeteren. Dit is het belangrijkste verschil. Enerzijds is er de informatie die door machines wordt verzameld, anderzijds is er de noodzaak voor het bedrijf om deze gegevens op een intelligente manier te analyseren, d.w.z. om Big Data van een eenvoudige opeenhoping van gegevens om te zetten in waardevolle elementen. We spreken in dit geval van Smart Data.

Smart Data is dus niets meer dan dat deel van Big Data dat echt nuttig is voor het bedrijf. Het zal aan het bedrijf zijn om uit dit enorme geheel te bepalen welke informatie moet worden geëxtrapoleerd. Niet alle geaggregeerde gegevens zijn noodzakelijk voor het bedrijf. Zonder een intelligente aanpak zullen Big Data waarschijnlijk een hoop waardeloze informatie blijven.

De gegevens op hun juiste waarde schatten, is daarom het kenmerk van Smart Data. Ondernemingen zullen steeds meer kwalitatieve benaderingen gaan volgen, waarbij alleen intelligente informatie zal worden geanalyseerd.