Wat is een grafische versneller?

Een type videoadapter met een eigen processor om de prestaties te verbeteren. Deze processors zijn gespecialiseerd voor het berekenen van grafische transformaties, zodat ze betere resultaten behalen dan de algemene CPU die door de computer wordt gebruikt. Bovendien maken ze de CPU van de computer vrij om andere opdrachten uit te voeren terwijl de grafische versneller grafische berekeningen verwerkt.

Door de populariteit van grafische toepassingen, en vooral multimediatoepassingen, zijn grafische versnellers niet alleen een algemene verbetering, maar ook een noodzaak geworden. De meeste computerfabrikanten bundelen nu een grafische accelerator met hun middenklasse en geavanceerde systemen.

Afgezien van de gebruikte grafische processor, zijn de andere kenmerken die grafische versnellers onderscheiden:

  • geheugen : Grafische versnellers hebben hun eigen geheugen, dat is gereserveerd voor het opslaan van grafische weergaven. De hoeveelheid geheugen bepaalt hoeveel resolutie en hoeveel kleuren kunnen worden weergegeven. Sommige versnellers gebruiken conventionele DRAM, maar andere gebruiken een speciaal type video-RAM (VRAM), waardoor zowel de videocircuits als de processor gelijktijdig toegang hebben tot het geheugen.
  • bus : Elke grafische versneller is ontworpen voor een bepaald type videobus. Vanaf 1995 zijn de meeste ontworpen voor de PCIbus.
  • registreren width: Hoe breder het register, hoe meer gegevens de processor met elke instructie kan manipuleren. 64-bits versnellers worden al gebruikelijk en we kunnen in de nabije toekomst 128-bits versnellers verwachten.
  • Zie ook Inzicht in video- en grafische adapters in Kompoos’s “Wist u …?” sectie.