Wat is Indiegogo, de crowdfundingsite

Indiegogo is een collectief financieringsplatform waar je het benodigde geld kunt krijgen om een project van welke aard dan ook te proberen te realiseren

Indiegogo is een van de toonaangevende crowdfundingsites. De naam is vooral verbonden met innoverende projecten die op zoek zijn naar fondsen om te worden gerealiseerd. Indiegogo is een platform dat gebruikers helpt het geld te vinden dat ze nodig hebben om hun ideeën te ontwikkelen.

Het platform, in 2008 opgericht door Danae Ringelmann, Slava Rubin en Eric Schell, komt misschien wel op de tweede plaats na Kickstarter, een andere crowdfundingsite. Op Indiegogo kun je tal van projecten vinden. En van alle soorten. Iedereen die een idee heeft en niet over de financiële middelen beschikt om er iets concreets van te maken, kan zich tot de Indiegogogemeenschap wenden. Registreer u gewoon op het crowdfundingplatform en dien uw project in. Je stelt een streefbedrag in dat binnen een bepaalde periode moet worden bereikt en doet een soort toezegging aan de backers, die bijvoorbeeld een preview van het product tegen een gereduceerde prijs kunnen krijgen.

Hoe Indiegogo werkt

Indiegogo wordt door gebruikers over de hele wereld gebruikt. Op dit moment zijn op het collectieve financieringsplatform projecten uit 223 landen ingediend. Er zijn twee oplossingen: het vaste doel en het flexibele doel.

In het eerste geval ontvangen de auteurs van de financieringscampagne het geld dat door de backers – de supporters – is toegewezen pas nadat het doel is bereikt en binnen de vastgestelde dagen. Als bijvoorbeeld een startup die probeert in een maand 10.000 euro te halen slechts 9.000 euro haalt, krijgt hij het geld dat hij heeft opgehaald niet.

Aan de andere kant betekent het flexibele doel dat de auteurs van de campagne het geld van de backers krijgen, zelfs als het oorspronkelijke doel niet wordt gehaald.

Wat levert Indiegogo hier nu mee op? Het platform behoudt 5% van de financiering die uit de verschillende campagnes wordt ontvangen.