De verschillen tussen Indiegogo en Kickstarter

Beide crowdfundingplatforms werken op dezelfde manier, maar ze zijn niet hetzelfde: Indiegogo is flexibeler, Kickstarter geschikter voor hi-tech projecten

Crowdfunding is een fenomeen dat met het internet zijn grootste uitbreiding heeft gevonden. Er zijn verschillende collectieve financieringsplatforms op het web waar mensen op zoek kunnen gaan naar fondsen om te proberen een project te realiseren. De populairste onder gebruikers zijn Indiegogo en Kickstarter.

Basically, both crowdfunding sites work in the same way: they offer members a space to sponsor their ideas. Maar ze zijn niet hetzelfde. Elk van de platforms voor collectieve financiering heeft zijn eigen regels, die niet altijd samenvallen met de projecten van de gebruikers. Indiegogo, om het eerste verschil te illustreren, is veel flexibeler. In vergelijking met Kickstarter kunt u zoveel financieringscampagnes lanceren als u wilt: fondsenwerving voor humanitaire projecten of natuurrampen. Kickstarter is daarentegen beperkter en is meer geschikt voor projecten met een concreter resultaat: zoals de creatie van een hi-tech object.

Kickstarter vs Indiegogo

Laten we de twee crowdfundingplatforms eens met elkaar vergelijken. De flexibiliteit van Indiegogo is ook te zien aan wie een financieringscampagne mag starten. Beide sites staan open voor een internationaal publiek, maar Kickstarter is alleen in bepaalde landen beschikbaar. Behalve in de Verenigde Staten kan het platform ook worden gebruikt in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Nederland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg, België en Hong Kong, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Op Indiegogo worden campagnes alleen verboden in landen waar economische sancties gelden.

Indiegogo is ook ongecompliceerder: je hoeft je alleen maar te registreren om je campagne te starten. Op Kickstarter moeten projecten echter een langer goedkeuringsproces doorlopen. Beide platforms zijn gelijk wat betreft de in rekening gebrachte kosten. Zowel Kickstarter als Indiegogo houden 5% in van het geld dat door de gehoste campagnes wordt opgehaald. Indiegogo heeft twee modi: flexibel en vast doel. Bij de eerste optie kunnen de auteurs van de campagnes alle verkregen fondsen krijgen, zelfs als het doel (het vereiste bedrag binnen een bepaalde tijd) niet is bereikt. Op Kickstarter daarentegen, is de enige manier voor gebruikers om financiering te ontvangen het overschrijden van het oorspronkelijke doel, d.w.z. het verkrijgen van het vereiste bedrag volgens de dagen die door de campagne zijn vastgesteld.

Welke te kiezen?

Beide platforms zijn goede oplossingen voor het financieren van projecten. Misschien is Kickstarter meer geschikt voor de sponsoring van hi-tech producten en objecten.