De beste photo-overlay apps

Het vermenigvuldigen van verschillende foto’s om fotomontages te maken of de belichting van afbeeldingen aan te passen is eenvoudig als je de juiste tools gebruikt. Je hebt geen computer nodig om dit te doen, aangezien specifieke photo-overlay apps het mogelijk maken om dit succesvol te doen met behulp van alleen je smartphone.

Het gebruik van apps speciaal voor dit doel lost ook eventuele beperkingen van je grafische ontwerpvaardigheden op: zelfs degenen die niet bijzonder artistiek of goed zijn in retoucheren kunnen de gewenste fotocomposities bereiken met een paar eenvoudige klikken.

U hoeft niet veel geld uit te geven: er zijn een aantal gratis apps op het web (althans wat hun “basis”-pakketten betreft) die nuttig zijn voor dit doel, en die zowel op iOS als Android kunnen worden gedownload. Als u meer geavanceerde oplossingen nodig hebt, kunt u kiezen voor betaalde apps, die over het algemeen meer geavanceerde functies hebben.

Foto overlay apps om te downloaden

In deze gids vindt u een lijst met foto overlay apps die geschikt zijn voor elke specifieke behoefte. Eerst is het echter belangrijk om te begrijpen wat het overlappen van twee (of meer) foto’s inhoudt: in praktische termen betekent het dat foto’s over elkaar heen worden gelegd en dat delen van de voorgrondfoto worden gewist om details van de achtergrondfoto te onthullen.

Nu dit concept is verduidelijkt, is het tijd om enkele van de beste apps voor het overlappen van foto’s te bekijken: de lijst bevat gratis en betaalde apps die zowel op iOS- als Android-apparaten kunnen worden gebruikt, of specifiek voor slechts een van die apparaten.

Adobe Photoshop Mix

De eerste oplossing voor wie een app zoekt om foto’s over elkaar te leggen, is een gratis, functierijk en gebruiksvriendelijk hulpmiddel: het heet Adobe Photoshop Mix, is erg populair en kan worden gedownload uit zowel de Play Store op Android-apparaten als de App Store op iOS-apparaten.

Als u de toepassing hebt gedownload, kunt u deze gebruiken door op de knop “Gratis aanmelden” te klikken om een nieuwe Adobe-account aan te maken of op de knop “Aanmelden” als u al een account hebt. U kunt zich ook aanmelden via uw Facebook- of Google-account.

Zodra u bent aangemeld, kunt u de app gebruiken: tik op de ‘+’-knop om te kiezen tussen ‘Apparaat’, ‘Camera’ en ‘Aangepaste werkruimte’. Met de eerste optie kunt u twee foto’s uit uw Galerij over elkaar leggen, met de tweede kunt u nieuwe foto’s maken met de camera van uw smartphone en met de derde kunt u een nieuwe afbeelding maken met aanpasbare afmetingen.

In de nieuwe werkruimte kunt u twee foto’s over elkaar leggen door nogmaals op de “+”-knop te drukken en de foto te kiezen die u over elkaar wilt leggen. Deze afbeelding kan naar wens worden vergroot, verkleind en verplaatst.

De Adobe Photoshop Mix-app biedt nog een aantal andere functies voor het retoucheren van afbeeldingen, waaronder ‘Bijsnijden’, ‘Aanpassen’, ‘Looks’, ‘Outline’ en ‘Blend’. Elke wijziging is niet-destructief, wat betekent dat het originele beeld onaangetast blijft en intact. Als je alle gewenste wijzigingen hebt aangebracht, kun je je project opslaan door op de knop ‘Delen’ te drukken op Android of op het pijlsymbool op iOS en op ‘Opslaan in Galerij’ te tikken.

Superimpose

Superimpose is een app voor het overlappen van foto’s die je voor €0,79 kunt downloaden uit de Play Store op Android-apparaten en voor €2,20 uit de App Store op iOS-apparaten. Het zwaartepunt van deze fotobewerkingsapp ligt juist bij de mogelijkheid om meerdere foto’s te combineren. Hoewel Superimpose een zeer eenvoudige interface heeft, biedt het een breed scala aan hulpmiddelen die zowel geschikt zijn voor gebruikers zonder bijzondere vaardigheden als voor mensen met geavanceerde vaardigheden die complexere composities willen.

Om foto’s te superimpositioneren, moet u eerst een achtergrondafbeelding uploaden en vervolgens de afbeelding toevoegen die u op de voorgrond wilt weergeven. Vervolgens kunt u alle ongewenste elementen verwijderen met de uitgebreide reeks maskeergereedschappen, waaronder: penseel, slim penseel, toverstaf, magische lasso, veelhoek, rechthoek, ellips, lineaire en radiale gradiënt en kleurenpalet.

Dat is nog niet alles: met de app Superimpose is het ook mogelijk om randen glad te strijken, de voorgrondafbeelding te verplaatsen, de grootte ervan te wijzigen en/of de afbeelding te roteren om de positie ervan te optimaliseren en de belichting, verzadiging, tint en kleurbalans van afbeeldingen aan te passen voor een nog beter resultaat. Als u wilt, kunt u ook tekst toevoegen aan uw fotoproject, met behulp van de verschillende opties van de app.

Om het overlappen van twee foto’s te vergemakkelijken, werkt de app Superimpose met twee foto’s tegelijk. Als je echter meerdere afbeeldingen wilt combineren, kun je nog steeds meer foto’s toevoegen en complexere composities bereiken.

Image Blender

Image Blender is een app die alleen beschikbaar is voor iOS-apparaten, en kan worden gedownload voor €4,49. Dit fotobewerkingsprogramma is heel eenvoudig en intuïtief te gebruiken, dankzij een vrij minimale interface voor de selectie van achtergrond- en voorgrondfoto’s. Wie meerdere foto’s wil combineren, beschikt over tal van opties.

Om foto’s te laten overlappen, selecteert u gewoon de twee foto’s en geeft u vervolgens met de centrale schuifregelaar aan hoeveel van elke foto moet worden samengevoegd. Om de achtergrondfoto toe te voegen, tikt u op het vierkante pictogram linksonder, en om de voorgrondfoto te selecteren die u wilt overlappen, tikt u op de vierkante knop aan de andere kant. Er zijn 18 verschillende overvloeimodi waaruit je kunt kiezen. Met de app Image Blender kun je een reeks effecten en filters op afbeeldingen toepassen, kleuren veranderen, objecten toevoegen of verwijderen, tekst invoegen, je eigen logo toevoegen en nog vele andere bewerkingsopties. Een bijzonder interessante functie is de mogelijkheid om uw eigen filters te maken. Net zo nuttig is het feit dat u het eindresultaat na elke toegepaste wijziging in realtime kunt bekijken.

Als u klaar bent met alle bewerkingen, kunt u uw werk opslaan met behoud van de hoogste beeldkwaliteit in termen van pixels. Houd er rekening mee dat als je op het hoogste kwaliteitsniveau wilt werken, je onvermijdelijk op een langere verwerkingstijd moet rekenen.

Union

Een andere gratis oplossing (althans voor het basispakket) om twee foto’s direct vanaf je smartphone over elkaar te leggen, is de app Union, die exclusief voor iOS-apparaten beschikbaar is in de App Store.

Met deze app kunt u dubbele belichtingen, silhouetten en andere soorten overlays maken. De app is ontworpen voor zowel professionals als iedereen die gewoon opvallende opnamen met zijn vrienden wil delen.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen hun eigen foto’s over elkaar heen te plaatsen of gratis te kiezen uit de uitgebreide bibliotheek van Unsplash met duizenden foto’s met hoge resolutie, afkomstig van de community van fotografen.

Met de app kunnen beide foto’s afzonderlijk worden bewerkt, inclusief de mogelijkheid om ongewenste objecten uit je opnamen te verwijderen, de transparantie te wijzigen, in te zoomen en afbeeldingen te roteren. U kunt ook achtergrondkleuren toevoegen om een afbeelding te vervangen.

Zoals gezegd is alleen het basispakket van de Union-app gratis. Voor meer veeleisende gebruikers biedt de app een geavanceerd pakket genaamd ‘Union Pro’, waarmee u onbeperkt projecten kunt maken en een aantal geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om projecten af te drukken. Na de proefperiode van 7 dagen van het pakket is het mogelijk om een abonnement te nemen op een wekelijks, maandelijks of jaarlijks plan, met progressieve prijsbesparingen.

Juxtaposer

Juxtaposer is een app voor het overlappen van foto’s die alleen beschikbaar is voor iOS-apparaten, en die kan worden gedownload met de formule “in-app aankoop”. Zelfs mensen zonder fotobewerkingsvaardigheden kunnen uitstekende fotomontages maken, dankzij de korte video-tutorials in de app.

Als je de instructies in de video’s volgt, is het superimpositioneren van foto’s met Juxtaposer een heel eenvoudige taak, ondanks de vele functies en bewerkingstools van het platform. De makers van de app raden zelf aan om zoveel mogelijk te experimenteren: zelfs als je een fout maakt tijdens het bewerken van de afbeelding, kun je teruggaan zonder het eindresultaat te beïnvloeden.

Op Juxtaxposer kun je foto’s uit je eigen galerij uploaden, maar ook afbeeldingen van Unsplash, Dropbox en Flickr. Naast de achtergrondafbeelding kunt u zoveel foto’s toevoegen als u wilt om erop te leggen.

Als onderdeel van de verschillende mogelijke bewerkingen kan de gebruiker met Justaxposer inzoomen op de afbeelding totdat, pixel voor pixel, perfecte retouches van zelfs het kleinste detail mogelijk zijn. De speciale “Roodmasker”-modus toont ook alleen de voorgrondfoto met de verwijderde delen in rood, zodat zelfs de kleinste details nauwkeurig kunnen worden bijgesneden.

Een andere functie waarmee deze app zich onderscheidt, zijn de zogenaamde ‘Stamps’, d.w.z. veelgebruikte objecten die kunnen worden opgeslagen voor later gebruik, kunnen worden gedeeld met vrienden of kunnen worden geëxporteerd in PNG-formaat.

De samengestelde afbeeldingen worden geëxporteerd met de maximale resolutie van de achtergrondafbeelding, die meer dan 40 megapixel kan zijn. Met deze foto-overlay-app kunt u uw fotomontages delen via e-mail, Twitter en Flickr of ze opslaan in uw Dropbox.