Programmeertaal

Een programmeertaal is een vocabulaire en een reeks grammaticale regels om een ​​computer of computerapparaat te instrueren om specifieke taken uit te voeren. De term programmeertaal verwijst meestal naar talen op hoog niveau, zoals BASIC, C, C ++, COBOL, Java, FORTRAN, Ada en Pascal.

Elke programmeertaal heeft een unieke set trefwoorden (woorden die hij begrijpt) en een speciale syntaxis voor het organiseren van programma-instructies.

Programmeertalen op hoog niveau

Programmeertalen op hoog niveau, hoewel eenvoudig vergeleken met menselijke talen, zijn complexer dan de talen die de computer werkelijk begrijpt, de zogenaamde machinetalen. Elk ander type CPU heeft zijn eigen unieke machinetaal.

Liggen tussen machinetalen en talen op hoog niveau zijn talen die assembleertalen worden genoemd. Assemblagetalen zijn vergelijkbaar met machinetalen, maar ze zijn veel gemakkelijker te programmeren omdat ze een programmeur in staat stellen om namen te vervangen door nummers. Machinetalen bestaan ​​alleen uit cijfers.

Boven talen van hoog niveau liggen talen die talen van de vierde generatie worden genoemd (meestal afgekort 4GL). 4GL’s staan ​​ver verwijderd van machinetalen en vertegenwoordigen de klasse van computertalen die het dichtst bij menselijke talen staan.

Omzetten naar machinetaal

Ongeacht de taal die u gebruikt, moet u uw programma uiteindelijk in machinetaal omzetten, zodat de computer het kan begrijpen. Dit kan op twee manieren:

1) Compileer het programma.
2) Interpreteer het programma.

Aanbevolen literatuur: Zie compileren en interpreteren voor meer informatie over deze twee methoden.

De vraag welke taal het beste is, kost veel tijd en energie bij computerprofessionals. Elke taal heeft zijn sterke en zwakke punten. FORTRAN is bijvoorbeeld een bijzonder goede taal voor het verwerken van numerieke gegevens, maar het leent zich niet erg goed voor het organiseren van grote programma’s. Pascal is erg goed in het schrijven van goed gestructureerde en leesbare programma’s, maar het is niet zo flexibel als de programmeertaal C. C ++ bevat krachtige objectgeoriënteerde functies, maar het is complex en moeilijk te leren.

De beste programmeertalen?

Volgens de interactieve ranking van IEEE Spectrum is Python de beste programmeertaal van 2017, gevolgd door C, Java en C ++. De keuze van de te gebruiken taal hangt natuurlijk af van het type computer waarop het programma moet draaien, wat voor soort programma het is en de expertise van de programmeur.

Afbeelding: IEEE Spectrum Interactive Ranking (2017)