Google Assistant wordt simultaanvertaler: hoe het werkt

Google Assistant laat je nu automatisch vertalen wat mensen zeggen en verandert zo in een soort simultaanvertaler

Onaangekondigd in januari 2019, is de nieuwe functie van automatische vertaling van vreemde talen eindelijk aangekomen op bijna alle Android-telefoons. Natuurlijk via Google Translator, maar direct binnen Assistant.

Na vertaling binnen Google Maps te hebben gebracht, zet Big G nu dus de grote stap waar iedereen op heeft gewacht: een functie om met buitenlanders te kunnen praten, zonder hun taal te kennen. Onze woorden kunnen door de smartphone (of andere toestellen met geïntegreerde Google Assistant) in 44 verschillende talen worden vertaald en uitgesproken, en tegelijkertijd worden woorden in een van deze 44 talen in het Italiaans vertaald en uitgesproken. Simultaanvertaling is cloudgebaseerd: het is mogelijk om woordenboeken te downloaden naar onze smartphone, maar het is nog niet mogelijk om de simultaanvertaler offline te gebruiken.

Hoe Google’s simultaanvertaler werkt

De bediening van de simultaanvertaler via Google Assistant is heel eenvoudig en rechttoe rechtaan. Zeg gewoon een zin als “Ok Google, activeer de vertaler” om te beginnen. Als u de Google Translator-app niet op uw smartphone hebt geïnstalleerd, krijgt u de melding dat u die moet installeren. Anders wordt de app automatisch opgestart. In het nieuwe scherm van Google Translator is er nu een nieuw pictogram: ‘Conversatie’. Door erop te tikken, kunt u in uw eigen taal beginnen te spreken en vervolgens de vertaling uit de luidspreker van de mobiele telefoon horen komen.

Automatische of handmatige vertaler

Aan de onderkant van het scherm verschijnen drie pictogrammen: eerste taal, links, tweede taal, rechts, en ‘Automatisch’ in het midden. Dit betekent dat we kunnen kiezen of we op de te vertalen taal tikken en dan één voor één spreken, of dat we Translator zelf laten detecteren wie er spreekt en in welke taal, en dan vertalen naar de andere. Deze functie is erg handig, maar werkt goed als de twee luidsprekers elkaar niet overlappen.

Google Translator op andere slimme apparaten

Deze nieuwe functie is beschikbaar op alle Google Home-luidsprekers, sommige luidsprekers met ingebouwde Google Assistant, en alle slimme displays. Natuurlijk, op toestellen zonder aanraakscherm, zal de vertaling enkel in automatische modus gebeuren en zullen we niet kunnen kiezen om beurtelings te spreken.