Wat is de gig economy

Met de banencrisis en dankzij de mogelijkheden die websites en apps bieden, zijn er nieuwe banen ontstaan, jobs on demand

In een wereld die door de economische crisis op de proef wordt gesteld, hebben de arbeidssector en de arbeidscontracten het zwaar te verduren gehad. In een dergelijke context heeft de gig economy zich ontwikkeld. Dit is een bijzonder systeem dat erin slaagt af te zien van klassieke contracten van onbepaalde duur of doorlopende dienstverbanden.

In de gig economy werken mensen op afroep. Dat wil zeggen, alleen als er behoefte is aan onze vaardigheden en bekwaamheden. Sommige koeriers of Uber-chauffeurs zijn duidelijke voorbeelden van professionals in de gig economy. Als we het nog eenvoudiger willen maken, is het de triomf van de “kleine banen”. Tot voor kort zou dit soort werksituaties niet als een goede economische optie zijn beschouwd, maar gezien de banencrisis maken veel mensen nu gebruik van de arbeidsmogelijkheden, zij het zeer incidenteel, die worden geboden door websites, applicaties en webplatforms.

Bescherming van werknemers

Het echte probleem met de gig economy is de bescherming van werknemers. Aangezien er geen echte contracten zijn, is het voor de mensen moeilijk om de status van werknemer te krijgen met de daaruit voortvloeiende pensioen- en gezondheidsvoordelen. Als de gig economy verder zou groeien, en marktanalisten zijn zeer gespitst op deze mogelijkheid, zal het van cruciaal belang zijn dat mensen nieuwe regelgeving eisen en krijgen van nationale regeringen. Nieuwe wetten die meer bescherming bieden aan mensen die op aanvraag werken. In Italië is de eerste stap gezet door telewerken te erkennen en te vergemakkelijken, maar er moeten nog veel meer stappen worden gezet.

Etymologie van de gig economy

Gig economy is een vrij recente term, die zoals gezegd is ontstaan dankzij het ontstaan van applicaties en sites die kleine baantjes op aanvraag aanbieden. Daarom wordt het ook wel de platformeconomie genoemd. Het is ontstaan in dezelfde context als de collaboratieve en delende economie. Met andere woorden, de mogelijkheden om te verdienen die door het potentieel van het Net worden geschapen.

De toekomst van de gig economy

Volgens veel marktanalisten zal de toekomst van de gig economy afhangen van het vermogen van politici om de wetten aan deze nieuwe vormen van werk aan te passen. Op een manier die zowel werknemers als bedrijven beschermt. De Britse politicus Matthew Taylor heeft een oplossing voor dit probleem voorgesteld. Het gaat om de creatie van een specifieke categorie werknemers, een soort freelancers die tussen de ondernemingen en de werknemers met een vast contract zouden staan. Ondanks deze vrij onzekere arbeidspositie zal de nieuwe categorie moeten vallen onder de voordelen die mensen met een vast contract hebben. Zoals ziekte, betaalde extra’s, en in sommige gevallen betaalde vakantie.