Ontslagvergoeding voor eigen ontslag

De aanpak klinkt op het eerste gezicht onlogisch: Amazon geeft zijn werknemers in de VS de mogelijkheid om ontslag te nemen en toch tot $5.000 aan ontslagvergoeding te innen. De enige voorwaarde: zij mogen daar niet opnieuw solliciteren. Maar waarom biedt het bedrijf dit aan en waarom is het zinvol? Een commentaar van Sven Hennige, Senior Managing Director Central Europe & France bij Robert Half.

Veel mensen zijn ongelukkig met hun baan. Zo ongelukkig zelfs dat 42 procent van de werknemers het tamelijk tot zeer waarschijnlijk acht dat zij in het komende jaar van baan zullen veranderen. Dat is wat onze huidige arbeidsmarktstudie aantoont. Maar slechts weinigen reageren hierop en veranderen iets aan hun beroepssituatie – hetzij uit angst voor iets nieuws, hetzij uit bezorgdheid dat zij geen passende baan zullen vinden. Het resultaat: werknemers zijn minder productief, maken fouten en demotiveren mogelijk het hele team. Helaas zijn maar weinigen helemaal eerlijk tegen zichzelf als het gaat om hun tevredenheid met hun huidige baan.

Toegegeven, Amazons aanpak is nogal radicaal en ongebruikelijk – niet in de laatste plaats omdat de deuren voor altijd gesloten blijven voor voormalige werknemers. Maar het zet werknemers wel aan tot denken en doen: Werknemers die ontevreden of ongemotiveerd zijn, krijgen een stimulans om het bedrijf te verlaten. Dit ontlast de werkgever en het gemotiveerde deel van het personeelsbestand – want zelfs een beheersbaar deel ongemotiveerde collega’s kan een last zijn.

Onderschat werknemerstevredenheid niet

Natuurlijk zijn er ook minder drastische maatregelen om de werknemerstevredenheid en -behoud te verhogen. Immers, het feit dat een gekwalificeerde werknemer ervoor kiest om op dit moment niet voor een werkgever te werken, betekent niet dat hij of zij op een later tijdstip niet opnieuw waardevol kan zijn voor hetzelfde bedrijf.

Deze uitdaging moet naar mijn mening op een andere manier worden aangepakt. Er zijn nog te weinig eerlijke feedbackgesprekken. In deze uitwisseling moet worden ingegaan op de persoonlijke behoeften en verwachtingen van de werknemers en moet worden besproken welke aanbiedingen voor hen belangrijk zijn in hun huidige levenssituatie. Voor de één kunnen dit financiële prikkels zijn, voor de ander staan flexibele werktijden of een kantoor aan huis centraal.

Wat voor aanbiedingen bedrijven hun werknemers ook gelukkig maken – het is en blijft belangrijk om in de moderne werkwereld veel waarde te hechten aan de tevredenheid van werknemers.

Sven Hennige, Senior Managing Director Central Europe & France bij Robert Half

Sven Hennige, Senior Managing Director Central Europe & France bij Robert Half