Vakantie en toch bereikbaar

Veel professionals in Duitsland scheiden hun privéleven niet van hun werk, ook niet als ze op vakantie zijn. De meerderheid is altijd beschikbaar voor de baas, zo blijkt uit een enquête van Bitkom Research. Jonge werknemers geven eerder duidelijke grenzen aan dan oudere.

Iedereen kent ze wel, de collega’s die niet kunnen uitschakelen en zelfs op vakantie beschikbaar zijn. Uit een Bitkom-studie blijkt dat maar liefst 70 procent van de mensen die in de zomer van 2019 op reis gaan, in die periode op het werk te bereiken is. Dit aandeel is dus licht gestegen ten opzichte van het jaar ervoor: in 2018 was 64 procent nog bereikbaar op het werk terwijl ze op vakantie waren. 65 procent van de respondenten zegt dat zij door hun werkgever, collega’s of zakenpartners kunnen worden bereikt via korte berichten zoals WhatsApp, SMS of iMessage. 58 procent neemt ook de telefoon op en meer dan een op de vier (26 procent) controleert zijn werkmails terwijl hij op vakantie is.

“Digitale technologieën veranderen de wereld van werk radicaal: mensen kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. De vroeger duidelijke scheidslijn tussen werk en privé-leven, althans voor afhankelijke werknemers, vervaagt steeds meer. Veel werknemers genieten van op vertrouwen gebaseerde werktijden en kunnen privé-dingen doen vanaf hun werkplek. En omgekeerd zijn veel werknemers bereid om ook tijdens hun vakantie beschikbaar te zijn voor het werk,” zegt Bitkom CEO Dr Bernhard Rohleder. “Het is echter belangrijk dat de vrije tijd zo ongestoord mogelijk kan worden gebruikt voor recreatie of voor zuiver particuliere ondernemingen. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat er goede en goed werkende vervangende oplossingen zijn en dat collega’s alleen in absolute noodgevallen op vakantie worden gestoord.”

Jongeren stellen grenzen

Vooral jongeren stellen bewust grenzen: zo zegt 36 procent van de 16- tot 29-jarigen dit jaar niet beschikbaar te zullen zijn op hun zomervakantie. Onder de 30- tot 49-jarigen is dat 25% en onder de 50- tot 64-jarigen 29%. “Er is geen wettelijke verplichting om in de meeste gevallen bereikbaar te zijn,” benadrukt Rohleder. “De verandering van de werkcultuur stelt de bedrijven echter voor uitdagingen. Ook verplichten veel bedrijven hun werknemers niet meer om verlof ruim van tevoren op te nemen. Het blokkeren van verlof wegens officiële aangelegenheden wordt een uitzondering. Omgekeerd kan dit betekenen dat iemand tijdens zijn verlof nog oog heeft voor een lopend project, vooral in kleine bedrijven. Het is belangrijk dat leidinggevenden met hun werknemers afspraken maken over beschikbaarheid die het beste past bij de individuele situatie.”

Details van het onderzoek

De gegevens zijn gebaseerd op een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door Bitkom Research in opdracht van de digitale vereniging Bitkom. Daarbij werden 1.003 Duitse burgers van 16 jaar en ouder telefonisch ondervraagd. De vraag luidde: “Bent u dit jaar tijdens uw zomervakantie professioneel bereikbaar per e-mail, telefoon of sms?