Salarisverhogingen in Corona tijden

Veel werknemers gebruiken het begin van het jaar om salarisverhoging te vragen of om op zoek te gaan naar een nieuwe baan die meer loon belooft. In tijden van de Corona-pandemie ligt alles anders, zo blijkt uit een enquête van StepStone.

Zelfs in tijden van pandemie zou meer dan een derde van de werknemers een salarisverhoging van gemiddeld 28 procent willen. Maar slechts ongeveer een kwart zegt in een StepStone-enquête dat zij in het afgelopen jaar om meer loon hebben gevraagd of dat in het algemeen nog steeds willen doen. Bijna elke tweede deelnemer aan de enquête zegt dat zij looneisen voorlopig hebben uitgesteld vanwege de Coronapandemie. Veel belangrijker dan een hoger loon in deze tijden is werkzekerheid, zegt ongeveer driekwart van de ondervraagden. En de meerderheid toont begrip voor het voorlopig niet krijgen van een salarisverhoging in de huidige situatie.

“Salaris is nog steeds een van de belangrijkste factoren voor mensen in een baan, maar niet de enige,” zegt StepStone-salarisexpert André Schaefer. “Een aantrekkelijke bedrijfscultuur wordt ook steeds belangrijker voor de werknemers. Vooral in deze uitdagende tijden loont het voor werkgevers om te zorgen voor een positieve cultuur en een vertrouwensrelatie met hun werknemers te koesteren”. Meer dan een derde van de werknemers zou in de huidige situatie ook tevreden zijn met andere voordelen zoals meer vakantiedagen of een jobticket in plaats van een loonsverhoging.

Zelden gevolgen voor baanwisselaars

In veel gevallen waren de salarisrondes lager uitgevallen dan verwacht – ongeveer 30 procent van de werknemers zegt dat in zijn of haar bedrijf het afgelopen jaar geen salarisverhogingen waren gepland of dat variabele betalingen zoals bonussen werden geschrapt. 44% zegt in totaal minder te hebben verdiend dan oorspronkelijk verwacht, bijvoorbeeld als gevolg van werktijdverkorting. En hoewel de meeste werknemers de salarisbesprekingen ingingen met lagere verwachtingen, ontving bijna een kwart vorig jaar een salarisverhoging ondanks de huidige situatie. Ongeveer 60 procent van degenen die vorig jaar met een nieuwe baan zijn begonnen, zegt ook dat de Coronapandemie geen negatieve gevolgen voor hun salaris heeft gehad.

De respondenten zijn ook optimistisch over de toekomst: de meesten van hen denken dat salarisaanpassingen steeds meer mogelijk zullen worden zodra de Coronapandemie voorbij is. Meer dan 20 procent verwacht echter dat de werkgever het initiatief neemt.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek heeft StepStone in september en oktober 2020 twee online enquêtes gehouden onder in totaal 28.000 werknemers. Onder hen waren ongeveer 2.700 leidinggevenden en ongeveer 2.000 recruiters en managers die verantwoordelijk zijn voor aanwerving.