Geen flexibele werkplek, dan ontslag

Uit de HR Study 2021 van Tivian blijkt dat één op de twee werknemers ontslag neemt of minder gemotiveerd is om te werken als ze hun werkplek niet flexibel kunnen kiezen. Slechts acht procent zou het liefst altijd op kantoor werken.

In Duitsland doen werkgevers weer steeds meer een beroep op hun werknemers om op kantoor te werken. 34 procent van de bedrijven gaat door met de terugkeer naar het werk zoals voor de pandemie of stelt de terugkeer naar het kantoor verplicht. Niet alle werknemers zijn blij met deze ontwikkeling. 37 procent van de werknemers in Duitsland zegt nog niet klaar te zijn voor een terugkeer naar kantoor. Werknemers willen flexibel kunnen kiezen tussen thuiskantoor en kantoor. Als de werkgever dit niet toestaat, wil 52 procent van de respondenten binnen de komende zes maanden op zoek gaan naar een nieuwe baan. Nog eens 29 procent zegt dat zij minder gemotiveerd zullen zijn om te werken als hun deze flexibiliteit wordt ontzegd.

Minder thuiswerkdagen

Zoals uit de HR-studie blijkt, hebben bedrijven het belang van hybride werken voor hun werknemers nog niet voldoende ingezien. Slechts acht procent van de werknemers zou het liefst altijd op kantoor werken en geeft de voorkeur aan gemengde modellen met een thuiskantoorcomponent, terwijl slechts 57 procent van de bedrijven een strategie heeft ontwikkeld voor hoe werken na de pandemie eruit zal zien.

63 procent van de respondenten vond het prettig om tijdens de lockdown vanuit huis te werken. De drie dingen die ze het meest waardeerden aan thuiswerken waren het feit dat ze niet hoefden te pendelen (76%), de betere balans tussen werk en privéleven (57%), en minder kosten omdat pendelen en lunchen buitenshuis niet meer nodig waren (56%).

Persoonlijk contact ontbreekt echter

Het gebrek aan intermenselijke interactie was voor veel respondenten een ernstig probleem tijdens de lockdown. Op de vraag waar kantoorpersoneel het meest naar uitkijkt als het weer op kantoor komt, kwam dan ook de volgende prioritering naar voren:

  • Mensen persoonlijk ontmoeten (55%)
  • Socialiseren op kantoor (41%)
  • Minder videogesprekken (40%)
  • Betere scheiding tussen werk en privé (38%)
  • Overleg op kantoor (31%)

Om de terugkeer naar kantoor gemakkelijker te maken, de deelnemers aan de studie zouden graag zien dat hun werkgevers flexibeler zijn met de dagelijkse werktijden (38 %) en dat zij ervoor zorgen dat er alleen relevante vergaderingen zijn die op tijd eindigen (28 %). Bovendien wil een kwart van de werknemers toegang tot meer middelen die het welzijn bevorderen. 23 procent wil regelmatig de kans krijgen om feedback te geven.

Productiever dan vorig jaar

Tijdens de lockdown hebben HR-managers keihard gewerkt om werknemers te ondersteunen – met succes: 26 procent van de werknemers zegt dat hun welzijn het afgelopen jaar is verbeterd. Het evenwicht tussen werk en privéleven is voor 56 procent verbeterd en de productiviteit voor 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens de enquête hebben HR-managers vooral het belang van regelmatige communicatie (58%) en de waarde van luisteren en regelmatig feedback krijgen (48%) geleerd. Drie belangrijke punten voor werkgevers in de komende zes maanden zijn volgens het onderzoek gezondheid en veiligheid (83%), betrokkenheid van werknemers (81%) en het welzijn van werknemers (78%).

“De verwachtingen van werknemers zijn fundamenteel veranderd, vooral wat betreft waar en wanneer ze werken”, zegt Oliver Grell, Managing Director Central Europe bij Tivian. “Bedrijven moeten daarom naar werknemers luisteren en hun individuele behoeften begrijpen als ze hen in deze nieuwe werkomgeving willen aantrekken, behouden en zo goed mogelijk ondersteunen. Om dit te doen, hebben zij de juiste instrumenten nodig. Dit betekent dat ze niet alleen feedback moeten vragen, maar ook in staat moeten zijn om de gegevens snel te analyseren en in concrete acties om te zetten.”

Over het onderzoek

Zijn werknemers in Duitsland na de pandemie klaar om weer naar kantoor te gaan? Wat is er verbeterd in hun werk tijdens de lockdown? Hoe schatten bedrijven het belang van hybride werken in? Tivian, een expert in Intelligent Experience Management, stelde deze en andere vragen in haar HR Study 2021, waarbij in augustus 2021 1.000 Duitse kantoormedewerkers en 100 HR-managers in bedrijven met 500 tot 10.000 werknemers werden ondervraagd.

Om in te schrijven voor de volledige studie.