Wat is de SAR-waarde in smartphones en waarom is het gevaarlijk

De SAR-waarde geeft de energie-absorptie van de straling van de telefoon op ons lichaam aan, hier is hoe het wordt gemeten en hoe gevaarlijk het kan zijn voor onze gezondheid

Met het toenemende gebruik van smartphones zijn veel mensen begonnen te leren over de straling die mobiele telefoons uitzenden en de gevaren die het kan hebben voor de menselijke gezondheid. De straling van smartphones, voor wie het niet weet, wordt uitgedrukt in een SAR-waarde.

De SAR-waarde, hoewel vaak een van de meest onderschatte elementen, zou een van de eerste stukjes informatie zijn om te controleren voordat je een smartphone koopt. Een lage SAR-waarde betekent dat u een apparaat met weinig vervuiling in uw zak, bij de hand of ’s nachts in bed hebt. Anderzijds zou een hoge stralingswaarde betekenen dat we te allen tijde een apparaat in onze nabijheid hebben dat zeer schadelijk is voor onze gezondheid. De straling die door onze smartphones wordt uitgezonden is elektromagnetische straling, net als die van Wi-Fi-routers, radarsensoren en microgolfovens. Afhankelijk van de telefoonprovider en het model ligt de straling van smartphones meestal tussen 450 en 2100 MHz.

Wat is de SAR-waarde

De SAR-waarde (Specific Absorption Rate) is een getal dat aangeeft hoe snel energie door het menselijk lichaam wordt geabsorbeerd bij blootstelling aan radiogolven. Het wordt op verschillende gebieden met verschillende formules gebruikt; in de mobiele telefonie geeft SAR de energie aan die door een bepaalde massa menselijk weefsel binnen een bepaalde tijd wordt geabsorbeerd. Het zal geen verbazing wekken dat SAR wordt berekend in eenheden van vermogen per massa (W/kg). Het is belangrijk ervoor te zorgen dat een toestel de maximumgrenzen die voor onze veiligheid zijn vastgesteld, niet overschrijdt. SAR-metingen worden gewoonlijk uitgevoerd op het gehele lichaam of op weefselmonsters en de tests worden uitgevoerd tijdens een gesprek, d.w.z. het tijdstip waarop het toestel de meeste elektromagnetische golven uitzendt. Om meer feedback te krijgen, wordt de test verschillende keren herhaald op verschillende afstanden van het menselijk hoofd om te zien wanneer de nabijheid van de smartphone het risico van blootstelling aan straling kan verhogen. Wat zijn de veilige SAR-limieten voor smartphones? In Europa ligt de grens bij 2 W/kg in een monster van 10 gram weefsel. In de Verenigde Staten moet de waarde lager zijn dan of gelijk aan 1,6 W/kg.

Is een hoge SAR-waarde gevaarlijk voor de mens?

Er is veel onderzoek gedaan om te begrijpen hoe smartphone-straling het menselijk lichaam beïnvloedt, maar er is nog steeds geen officieel en volledig betrouwbaar en universeel erkend bewijs. Proeven die in laboratoria zijn uitgevoerd op cavia’s met een blootstelling van ongeveer 10 uur per dag veroorzaakten bij sommige exemplaren een groei van kankercellen. Maar de relatie met het menselijk lichaam, dat een beter vermogen heeft om dit soort straling te absorberen, is nog onduidelijk. In afwachting van wetenschappelijke bevestiging is het hoe dan ook altijd raadzaam een smartphone te kopen die de door Europa opgelegde en hierboven vermelde SAR-grenswaarden niet overschrijdt.

Hoge SAR-telefoons

In brede kring wordt aangenomen dat de telefoons met de hoogste SAR-waarde en dus potentieel schadelijker zijn, bijna allemaal door Chinese fabrikanten worden gemaakt. Dit is eigenlijk niet het geval. Het is waar dat sommige Chinese smartphones vrij hoge SAR-waarden hebben. Alle telefoons op de markt overschrijden echter niet de drempelwaarde van 2 W/kg die door de Europese Unie is vastgesteld. Op dit moment is de hoogste SAR-waarde van alle telefoons op de markt de Xiaomi Mi A1 (1,75 W/kg). SAR-waarde van 1,68 W/kg voor de OnePlus 5T. De Samsung Galaxy Note 8 is met 0,173 W/kg de telefoon met de laagste SAR-waarde op de markt.