Wat is de UFS 3.1-standaard, waarom is die belangrijk voor smartphones

De UFS 3.1-standaard is aangekondigd, waardoor in de toekomst steeds sneller smartphonegeheugen mogelijk is: hier is wat er veranderd is

JEDEC, de Joint Electron Device Engineering Council, heeft een paar dagen geleden officieel de release van de UFS 3.1-standaard voor ROM-geheugen in elektronische apparaten aangekondigd. Dit is geweldig nieuws voor iedereen die van plan is om in 2020 een nieuwe top-of-the-range smartphone te kopen.

De nieuwe standaard brengt een aantal interessante veranderingen met zich mee ten opzichte van de vorige UFS 3.0 standaard, maar zonder deze te veranderen. Het is meer een evolutie dan een revolutie, maar het is een goede die een positieve invloed zal hebben op zowel de geheugenprestaties als, vooral, op het stroomverbruik. En een geheugen dat minder stroom verbruikt op een smartphone betekent maar één ding: een grotere autonomie, met dezelfde prestaties en opslagruimte. Aangezien dit eerder een evolutie dan een revolutie is, zal de integratie van UFS 3.1 op smartphones (en elk ander elektronisch apparaat) niet moeilijk zijn, omdat de 3.1-standaard erg lijkt op zijn voorganger 3.0.

UFS 3.1-geheugens: de drie belangrijkste voordelen

De UFS 3.1-standaard heeft drie nieuwe functies en drie belangrijke voordelen ten opzichte van 3.0: de “Write Booster”, de “DeepSleep” en de “Performance Throttling Notification”. De Write Booster is een SLC (Single Level Cell) cache die de leessnelheid verhoogt (maar niet veel: 23,2 Gbps). DeepSleep is een nieuwe ultralage energiebesparende modus: dit is de echte innovatie, de modus die de batterij van de smartphone zal sparen. Performance Throttling Notification is een mechanisme dat apparaten waarin UFS 3.1-geheugen is geïntegreerd, laat weten wanneer de geheugenprestaties zijn vertraagd doordat de chips oververhit zijn geraakt. Deze functie maakt een beter geheugenbeheer mogelijk, voorkomt oververhitting van het hele apparaat en zorgt dus voor stabielere prestaties.

UFS 3.1: Host Performance Booster

Met de UFS 3.1-standaard komt ook de zogenaamde Host Performance Booster (HPB)-uitbreiding. Deze functie biedt een optie om de adresmap van het UFS-apparaat in het DRAM van het systeem te cachen. Voor UFS-apparaten met een grote dichtheid biedt het gebruik van het systeem-DRAM een grotere en snellere cache, waardoor de leesprestaties van het apparaat verbeteren. We zullen de voordelen van deze uitbreiding in de toekomst zien, wanneer ingebedde geheugens in smartphones nog groter zijn dan nu al het geval is.