3 manieren om te controleren of een Android app gevaarlijk is

Google Play Protect is de nieuwe beveiligingsfunctie ontwikkeld door Mountain View ingenieurs waarmee u uw smartphone kunt beschermen tegen virusdreigingen

Android is vaak het doelwit van hackers, voornamelijk vanwege gebruikers. Veel gebruikers blijven apps downloaden van andere markten dan die van Google, waarvan bekend is dat ze worden gebruikt om malware te verspreiden via APK-bestanden.

Maar soms loopt het uit de hand, waarbij cybercriminelen Android’s strenge veiligheidscontroles kunnen omzeilen en viruscode kunnen verbergen in een ogenschijnlijk legitieme app. Google bleef natuurlijk niet bij de pakken neerzitten en introduceerde in de tweede helft van 2017 Play Protect, een tool bestaande uit een aantal functies waarmee het mobiele besturingssysteem van Mountain View gebruikers beschermt tegen kwaadaardige applicaties.Play Protect scant zowel de apps die je al op je apparaten hebt staan als de apps die je op het punt staat te downloaden uit de Play Store, zodat je je smartphone of tablet op drie verschillende manieren kunt beschermen.

Controleer reeds geïnstalleerde apps

Om je Android-smartphone tegen veiligheidsrisico’s te beschermen, moet je er eerst voor zorgen dat Play Protect is ingeschakeld. Open de Instellingen, kies Google en dan Beveiliging, waar u de directe link naar Play Protect zult vinden. Om toegang te krijgen tot de scan van reeds geïnstalleerde apps en te controleren of de service is ingeschakeld, hoeft u er alleen maar op te drukken en te controleren of de optie “Apparaat op beveiligingsrisico’s scannen” actief is. Dat is het. De tool uit Mountain View scant je smartphone periodiek en controleert of geïnstalleerde apps beveiligingsproblemen hebben.

Controleer de beveiliging van apps voordat je ze installeert

Play Protect fungeert niet alleen als Android-antivirus, het controleert alleen de apps die al op je toestel staan. Zodra de release is voltooid (deze is eind juli 2017 begonnen), zal ook informatie over de beveiliging en betrouwbaarheid van apps in de Google Play Store worden geplaatst. Zo kunt u te weten komen of een app veilig is (en gescand) voordat u hem installeert, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Maar dat is nog niet alles: hackers richten zich vaak op Android door malware in te voegen in een update van een app die uit de Play Store is gedownload. Play Protected zal de update scannen op mogelijke bedreigingen. Dit maakt het downloaden en updaten van een app nog veiliger.

Download niet van onbekende bronnen

De beste manier om je te verdedigen tegen een van de vele virussen die Android treffen, is echter om op je hoede te zijn voor onofficiële digitale markten, die vaak kwaadaardige apps herbergen. Google controleert, zoals we hebben gezien, voortdurend de apps die het in zijn winkel publiceert, en met Play Protect zal het voor hackers nog moeilijker worden om de controlesystemen van Android om de tuin te leiden.