Waarom smartphones heet worden en hoe je het kunt voorkomen

Wordt je smartphone vaker dan normaal oververhit? De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar de oplossingen zijn vrij standaard. Hier is hoe u hem kunt afkoelen

U hebt vast wel eens een zeer onaangenaam fenomeen meegemaakt in de zomer of zelfs op warme lente- en herfstdagen: uw smartphone (of zelfs tablet) raakt oververhit en, in extreme gevallen, bevriest. Als u zich afvraagt waarom dit verschijnsel zich voordoet, moet u weten dat er meer dan één reden kan zijn, en dat de oplossingen vaak altijd dezelfde zijn.

Een smartphone kan oververhit raken omdat hij in de zon ligt of in contact staat met een zeer heet oppervlak, waardoor er warmte op wordt overgebracht, of omdat er te lang achtereen zeer zware toepassingen op worden uitgevoerd. Als de reden voor de oververhitting niet een van de eerste twee is, raden we u aan het toestel naar een servicecentrum te brengen om het defect op te sporen en te verhelpen.

Smartphone raakt oververhit in de zon

vooral in de zomer komt het voor dat een smartphone of tablet oververhit raakt als gevolg van hoge buitentemperaturen. Als een mobiele telefoon in de zon van juli of augustus wordt geplaatst, kan hij in minder dan twintig minuten gloeiend heet worden. Als hij zwart, grijs of donkerblauw is, is de kans nog groter. In ernstige gevallen bevriest de smartphone en stopt hij met werken of schakelt hij zelfs uit. Dit is een veiligheidsmechanisme dat door de fabrikanten is ingebouwd om te voorkomen dat de batterij (het onderdeel dat het meeste risico loopt te ontploffen in de hitte) of de rest van de hardware nog meer onder druk komt te staan. Het tweede typische geval van oververhitting van een smartphone heeft niets te maken met externe temperaturen, maar wordt er wel door in de hand gewerkt: als een CPU- en/of RAM-intensieve toepassing de telefoon onder druk zet, kan deze abnormaal warm worden. Elektronische onderdelen genereren warmte als ze werken, dus hoe meer je vraagt van de CPU van je smartphone, hoe heter hij zal reageren. Vergeleken met een desktop PC of zelfs een laptop, heeft een smartphone ook veel minder oppervlakte beschikbaar om al deze warmte af te voeren. Als u midden in een intense gamesessie zit of tientallen minuten lang streaming video’s bekijkt, kan uw telefoon kritieke temperaturen bereiken. Een ander, maar identiek geval is de slecht ontworpen toepassing: in dit geval eist de toepassing onnodig verscheidene werkcycli van de processor, waardoor deze onder stress komt te staan en oververhit raakt.

Hoe koel je een oververhitte smartphone

Als een smartphone oververhit raakt, om welke reden dan ook, zijn er altijd dezelfde manieren om hem te koelen:

1) sluit alle applicaties

2) schakel de smartphone uit

3) leg hem ten minste 15 minuten op een koelere plaats (als u op het strand bent, legt u hem onder de parasol of onder een tafelkleed, als u thuis bent kunt u hem ook een minuut of tien in de vriezer leggen, maar niet langer)

4) wanneer de smartphone weer de normale temperatuur heeft bereikt, schakelt u hem weer in en vermijdt u de oorzaken die tot oververhitting hebben geleid

.