Welke toegevoegde waarde Gaia-X kan hebben voor het midden- en kleinbedrijf

De afgelopen week heeft Gaia-X een reeks meerdaagse evenementen gehouden. De federale minister van Economie vat samen: Gaia-X heeft het potentieel om innovatie in alle sectoren te stimuleren – vooral voor KMO’s.

De meerdaagse virtuele evenementenreeks “Gaia-X: voordelen voor Duitse KMO’s” liep vorige week ten einde en toont de toegevoegde waarde die Gaia-X Duitse KMO’s kan bieden. Gaia-X brengt bedrijven, verenigingen en onderzoeksinstellingen samen om een digitaal ecosysteem te creëren. Dit internationale project heeft tot doel het verzamelen en delen van gegevens te vereenvoudigen door speciale dataruimten voor belangrijke industrieën te creëren.

Bondsminister van Economie en Technologie Peter Altmaier benadrukte tijdens het evenement dat Gaia-X over de nodige middelen beschikt om innovatie in alle industrieën te stimuleren. Dat blijkt volgens hem vooral uit voorbeelden uit tal van sectoren, van de auto-industrie en de landbouw tot de gezondheidszorg en slim wonen. “De door Gaia-X gecreëerde dataruimten maken nieuwe digitale bedrijfsmodellen mogelijk – en zorgen zo voor concurrentievermogen en banen in een gedigitaliseerde wereld. Met de Gaia-X-financieringswedstrijd steunen wij vuurtorenprojecten in tal van sectoren die Gaia-X in de praktijk brengen. In de komende dagen zullen deze projecten tot leven worden gebracht voor het Duitse mkb om nog meer bedrijven te inspireren Gaia-X en datagestuurde innovatie te omarmen,” aldus de federale minister van Economische Zaken.

Francesco Bonfiglio, CEO van Gaia-X, voegde hieraan toe dat de ESG-beweging (Environmental, Social and Governance) de manier zal veranderen waarop we producten en diensten ontwikkelen, verkopen en produceren. “ESG gaat over het opbouwen van vertrouwen in producten en diensten. Gaia-X gaat over het opbouwen van vertrouwen op digitale platforms.”

Op uitnodiging van Gaia-X-Hub-Germany werd het evenement gesteund door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Energie, de Federatie van Duitse Industrieën, de Duitse Vereniging voor Informatietechnologie, Telecommunicatie en Nieuwe Media (Bitkom), de Duitse Vereniging van Elektrische en Elektronische Fabrikanten (ZVEI) en de Duitse Ingenieursfederatie (VDMA).

Dit artikel is voor het eerst verschenen op ons partnerportaal Industry of Things.