Hoe foto’s en video’s op Android-smartphones te verbergen

We hebben allemaal “gevoelige” foto’s en video’s die niemand anders mag zien, en Google heeft een functie in Google Foto’s vrijgegeven die helpt ze te beschermen: de “vergrendelde map”

Onze smartphones bevatten een onbetaalbare schat: onze foto’s, onze video’s, onze herinneringen. Een schat die soms beschermd moet worden tegen nieuwsgierige ogen. Er zijn namelijk foto’s en video’s die we “gevoelig” kunnen noemen en die niemand ooit mag zien, althans niet zonder onze toestemming. Google heeft zojuist een nieuwe functie in de Google Foto’s-app uitgebracht die ons helpt deze bestanden en onze privacy te beschermen: de ‘vergrendelde map’.

Met de vergrendelde map kun je foto’s en video’s op Android-smartphones verbergen, door ze in een voor anderen ontoegankelijk deel van de telefoon te plaatsen: om de inhoud van de vergrendelde map te zien, moet je de smartphone ontgrendelen met je vingerafdruk, gezicht, pincode of een andere beveiligingsmethode die op de telefoon is ingesteld. Dit betekent dat zelfs als uw smartphone wordt gestolen, degenen die hem in handen hebben geen toegang hebben tot de foto’s en video’s die naar de vergrendelde map zijn verplaatst. Hier leest u hoe u een vergrendelde map in Google Foto’s maakt, hoe u deze gebruikt en wat er verandert aan de foto’s en video’s die erin staan.

Hoe gebruikt u de vergrendelde map in Google Foto’s

Het eerste wat u moet doen is de vergrendelde map maken waarin u de foto’s kunt plaatsen die u wilt verbergen, door de Google Foto’s-app te openen en naar Collectie > Hulpprogramma’s > Vergrendelde map te gaan. Google Photos zal ons vertellen dat de map leeg is en zal ons uitnodigen om foto’s te selecteren die we naar de beveiligde ruimte willen verplaatsen.

Nadat we de vergrendelde map hebben gemaakt, kunnen we er op elk gewenst moment gemakkelijk andere foto’s en video’s naartoe verplaatsen: deze optie verschijnt voor elke foto in de galerij, samen met de opties om de foto aan een album toe te voegen, naar het archief te verplaatsen, te verwijderen, enzovoort, enzovoort.

Merk echter op dat eventuele gerelateerde foto’s (zoals kopieën of bewerkte versies) niet automatisch naar de vergrendelde map zullen worden verplaatst: deze moeten handmatig worden verplaatst.

Wat gebeurt er met bestanden in de vergrendelde map

De foto- en videobestanden in de vergrendelde map worden niet weergegeven in het raster Foto’s, tussen herinneringen, bij zoekopdrachten, in albums en worden ook niet gevonden door apps van derden die toestemming hebben om de galerij van de telefoon te openen.

Als we gegevens overzetten van de ene Android-telefoon naar de andere, via een kabel of via de cloud, worden de foto’s en video’s in de vergrendelde map niet meeverhuisd. Als we Google Foto’s verwijderen of de gegevens ervan wissen om ruimte te maken in het telefoongeheugen, worden de foto’s en video’s in de vergrendelde map verwijderd.

De vergrendelde map is dus een zeer nuttige privacyvoorziening, maar we moeten leren deze op de juiste manier te gebruiken, anders lopen we het risico dat we een aantal van onze dierbare “gevoelige” herinneringen kwijtraken.