Een van de interessantste onderwerpen in de studie van de ruimte is de zwaartekracht op Mars: hoeveel is het en hoe wordt het gemeten.
In de studie van de ruimte en alles wat daarmee te maken heeft, is een van de onderwerpen die de mens altijd heeft gefascineerd, de zwaartekracht, die het gewicht van een lichaam bepaalt. Het varieert sterk, in feite, van planeet tot planeet. Een van de factoren die het meest worden bestudeerd is de zwaartekracht op Mars, mede met het oog op een eventuele toekomstige kolonisatie van de planeet.
De studie van de zwaartekracht op Mars
Mars, bekend als de rode planeet, is de vierde planeet in het zonnestelsel, gemeten in volgorde van afstand tot de zon, en wordt al vele jaren bestudeerd, aangezien hij meer op de aarde lijkt dan enige andere in het zonnestelsel. Dit maakt het ook een mogelijke planeet om te koloniseren, en alle ruimtemissies zijn daarop gericht. Dit is ook de reden waarom het zo interessant is geworden om de zwaartekracht van Mars te bestuderen.
Zwaartekracht op Mars
De zwaartekracht op Mars is in feite verantwoordelijk voor de verandering in gewicht van een lichaam op zijn oppervlak in vergelijking met dat van de Aarde. Dit gewicht wordt in feite berekend aan de hand van de waarde van de gravitatiekracht die op zijn massa wordt uitgeoefend. Maar als de massa afhangt van de soort materie waaruit het lichaam is samengesteld, alsmede van de kwaliteit van die materie, en dus overal dezelfde is, dan varieert het gewicht ten opzichte van de gravitatiekracht, die het lichaam aantrekt naar de planeet waarop het zich bevindt. Dus als op aarde deze kracht 9,8 m/s2 per gram is, dan is op Mars, dat een kleinere massa heeft dan de aarde, de versnelling van de zwaartekracht op Mars 0,377 g. Dit betekent dat het gewicht van een lichaam op de rode planeet 2,65 keer lager is dan op onze planeet. Dat komt omdat de zwaartekracht op Mars 38% is van die op aarde.
Effecten van de zwaartekracht van Mars
De zwaartekracht van Mars is onder meer de oorzaak geweest van een aantal gebeurtenissen die de geschiedenis van de planeet kenmerken. Te beginnen met het feit dat het door deze lage zwaartekracht niet in staat was zijn eigen atmosfeer tegen te houden, waardoor deze verspreid raakte en het de onherbergzame planeet werd die het vandaag de dag is.
De nieuwe kaart van het zwaartekrachtsveld van Mars
In vrij recente tijd hebben studies van de baanfluctuaties van bepaalde satellieten het mogelijk gemaakt een nieuwe kaart van de zwaartekracht van Mars te maken. Deze satellieten hebben, wanneer zij in een baan om de planeet draaien, een niet-uniforme baan, aangezien de aantrekkingskracht van de zwaartekracht op het planeetoppervlak niet overal dezelfde is, maar onderhevig is aan kleine veranderingen. Dankzij deze studies heeft een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van onderzoeker Antonio Genova, de hele planeet geanalyseerd en de meest uitgebreide zwaartekrachtkaart van Mars ooit gemaakt. Deze kaart geeft zorgvuldig de variaties van de zwaartekracht door de voorstelling met verschillende kleuren weer. Voor de opstelling ervan werden gegevens verwerkt die gedurende 16 jaar werden verzameld. De onderzoekers legden uit dat dit werk het mogelijk heeft gemaakt gravitationele anomalieën van ongeveer 100 km aan het licht te brengen.
Wat zwaartekracht ons over Mars vertelt
De kaart van de zwaartekracht op Mars heeft het dus mogelijk gemaakt te ontdekken dat er miljarden jaren geleden een systeem van ondergrondse kanalen bestond die water en sedimenten naar de vlakten transporteerden. De zwaartekrachtafwijking kan de lithosfeer hebben doen verzakken, wat heeft geleid tot de vorming van het Tharsis-vulkanisch plateau.
Een ander bewijs dat uit de zwaartekrachtvariaties van de planeet naar voren is gekomen, is het bestaan van een vloeibaar deel van de kern. Men heeft ook kunnen nagaan dat in de winter een belangrijke hoeveelheid kooldioxide stolt, wat leidt tot de vorming van droog ijs.
De kolonisatie van Mars: hypotheses en voorspellingen
De kennis van de zwaartekracht op Mars is ook belangrijk om de mogelijke bewoonbaarheid van de planeet te bestuderen. Anderzijds lijkt kolonisatie een van de onvermijdelijke stappen te zijn in de ontwikkeling van de toekomst van de mensheid. Hoewel menselijk leven momenteel zonder adequate bescherming niet mogelijk is, staan de eigenschappen van Mars dichter bij die van de aarde dan die van andere planeten. Onderzoek heeft in dit verband echter nog niet tot een oplossing geleid, omdat er nog te veel onverenigbare parameters zijn.