NASA heeft paddestoelen gevonden op Mars

De theorie van drie onderzoekers die niet nieuw zijn in dit soort aankondigingen heeft NASA al aan het praten gekregen, met foto’s die mogelijk bewijs tonen dat er leven is op Mars.

De woorden “leven op andere planeten” roepen intergalactische blastergevechten op of, als je het je allemaal met een extra vleugje horror voorstelt, grijze silhouetten die ons midden in de nacht wakker maken om ons te vervoeren naar een ruimteschip dat vlak boven ons hoofd is gestationeerd. Het is echter waarschijnlijker dat buitenaardse levensvormen, althans die welke wij als eersten zullen ontdekken, er minder, nou ja, ‘Hollywood’ uit zullen zien: ze zouden er bijvoorbeeld uit kunnen zien als paddestoelen.

Wat staat er in het onderzoek waarin leven in de ruimte wordt verondersteld

Die organismen zijn nu juist aan de orde bij enkele NASA-opnamen van het oppervlak van Mars. Microbioloog Xinli Wei van de Chinese Academie van Wetenschappen, astrofysicus Rudolph Schild van Harvard-Smithsonian en Rhawn Gabriel Joseph (de laatste met de merkwaardige bijnaam “Tiger King”) onderzochten enkele beelden van de Curiosity rover en vonden, in de groeven die door het voertuig op de grond zijn getrokken en elders, wat volgens de drie wetenschappers de eerste vorm van leven is die ooit op de Rode Planeet is waargenomen.

In de conclusies van hun werk, die hier zijn gepubliceerd, schrijven de drie auteurs: “De exemplaren komen uit de grond en worden geleidelijk groter (…) nieuwe bolvormige exemplaren, sommige met steel, zijn verschenen langs de toppen van de richels van de oude sporen (van de rover, red.)”.

Wat NASA zegt over de opnamen van de Curiosity-sonde

Nu het minder spannende deel: het paper heeft nog niet het peer review-proces ondergaan, waarbij de wetenschappelijke gemeenschap het werk van haar leden valideert, en is niet in overeenstemming met de beoordelingen van NASA. Het Amerikaanse agentschap beweert dat de beelden niets anders zijn dan het effect van het seizoensgebonden smelten van kooldioxide-ijs.

Opgemerkt moet worden dat Wei, Schild en Rhawn de ontdekking van ruimtepaddenstoelen in 2020 al aan de wereld hadden aangekondigd. Bovendien had Schild in 2014 het Amerikaanse agentschap gevraagd om te onderzoeken wat volgens hem een levend organisme was.

Aan de andere kant hebben de drie geleerden, wellicht in het kielzog van de ervaringen uit het verleden, ditmaal het gaspedaal losgelaten en in de samenvatting (een soort korte samenvatting) van de studie staat feitelijk dat “overeenkomsten in morfologie geen bewijs zijn voor leven”, hoewel “de groei, beweging en veranderingen in vorm en positie” van de vermeende schimmels “de hypothese dat er leven op Mars is” zouden ondersteunen.

Misschien dat Elon Musk ons over een paar jaar meer kan vertellen.

Giuseppe Giordano