Saturnus zal oplichten als een gloeilamp aan de hemel, hier is hoe en wanneer je het kunt zien

Sinds augustus zal de geringde planeet in oppositie zijn en vlak naast Jupiter schijnen. Hoe en wanneer is hij te zien aan de zomerhemel.

Saturnus is de zesde planeet in het zonnestelsel in volgorde van afstand tot de zon en de op een na massiefste planeet na Jupiter. Hij wordt gekenmerkt door een uitgebreid en opvallend stelsel van ringen, die silicaatstof en ijsdeeltjes bevatten. Het aantal manen dat rond de planeet draait, die voor 95% uit waterstof en 3% uit helium bestaat, is exorbitant: er zijn 82 satellieten bekend – op één daarvan is er overigens mogelijk leven – waarmee Saturnus een record onder de planeten van het zonnestelsel heeft.

Deze informatie kan in augustus interessanter zijn dan op enig ander moment van het jaar, wanneer Saturnus beter zichtbaar zal zijn vanaf de aarde, zelfs met het blote oog.

Wanneer Saturnus zichtbaar zal zijn vanaf de aarde

In het bijzonder op 1 en 2 augustus zal Saturnus in oppositie met de aarde staan. Wat betekent dit? Eenvoudig gezegd, de aarde zal tussen de geringde planeet en de zon staan. De opstelling van de sterren zal de buitenste planeet helder maken, waardoor hij oplicht als een gloeilamp aan de nachtelijke hemel. Maar reken er niet op dat je de karakteristieke ringen kunt waarnemen: daarvoor moet je wel over een telescoop beschikken. En pas op dat u niet verward raakt met Jupiter, die duidelijker en helderder is dan gewoonlijk. De oppositie van Jupiter is gepland voor 20 augustus.

Hoe Saturnus aan de zomerhemel te vinden

Voreerst moet u op zoek naar Jupiter, het helderste stellaire object aan de avondhemel zodra Venus na zonsondergang onder de horizon is gezakt. Saturnus staat dicht bij Jupiter en bevindt zich langs de ecliptica van de zon: kortom, het is de heldere gouden ‘ster’ op korte afstand van Jupiter. naar het westen.

Saturnus bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Steenbok en is daar voor de rest van 2021 te vinden. De Maan – zowel vol als bijna vol – kan ook helpen bij het zoeken naar Saturnus en Jupiter. In feite zijn zowel Jupiter als Saturnus dicht bij oppositie, net als de volle maan, die juist vol is omdat ze in oppositie is met de zon.

Het spektakel zal waarneembaar zijn vanaf het grootste deel van de aarde en niet alleen in augustus: de conjunctie zal in september voortduren en dan in oktober, november, tot december 2021.

Opzij blijft Saturnus astronomen fascineren: de grootste komeet ooit waargenomen is zelfs op weg naar de planeet.

Giuseppe Giordano