Nu kunt u een stukje van de Maan (of andere planeten) bezitten: dit is hoe

De website Lunar Embassy verkoopt land op de Maan en Mars: Apollo 11 landingsplaats uitverkocht

De ruimtewedloop is levendiger dan ooit: Het ruimtetoerisme seizoen is net begonnen, NASA bereidt de volgende terugkeer naar de maan voor, Elon Musk is net klaar met de bouw van het grootste ruimteschip ooit gebouwd en de opkomst van China dwingt iedereen om het tempo op te voeren.

En toch kun je ook vanaf de aarde je eigen stukje ruimte veroveren: Lunar Embassy, het bedrijf van de Amerikaanse ondernemer Dennis Hope, verkoopt online kavels op de maan – en andere planeten in het zonnestelsel – vanaf 24,99 dollar (iets meer dan 21 euro).

De eigenaar van de maan

Achter in de jaren tachtig stuurde de in Nevada geboren ondernemer Dennis Hope een ongebruikelijke mededeling naar de VN waarin hij verklaarde dat hij de maan en alle andere planeten in het zonnestelsel behalve de aarde bezat.

De VN heeft nooit gereageerd, dus dankzij de stilzwijgende toestemming kon de excentrieke ondernemer Lunar Embassy opzetten, het enige “ruimtevastgoedbedrijf”, zoals Hope het noemt, dat legitiem stukken van de maan kan verkopen.

Het Ruimteverdrag, dat sinds 1967 van kracht is, stelt duidelijk dat “de ruimte, met inbegrip van de maan en andere hemellichamen, niet onderworpen is aan nationale toe-eigening”. De operatie van Lunar Embassy past dus in een klassieke maas in de regelgeving, waardoor Hope momenteel online stukken land op de maan of Mars kan verkopen, maar ook het volledige Pluto-bezit, voor 250.000 dollar (minder dan 215.000 euro)

Volgens de website van Lunar Embassy hebben maar liefst drie Amerikaanse presidenten land op de maan gekocht, waaronder Ronald Reagan. En ten minste 15 acteurs uit de Star Trek-serie hebben, samen met honderden andere beroemdheden, ook hun eigen stukje van de maan gekocht.

De landingsplaats van de Apollo 11 is uitverkocht, maar de Sea of Tranquility en de landingsplaats van de Apollo 15 zijn dit jaar toegevoegd aan de lijst van landaankopen op de maan, vanaf 44,99 dollar (ongeveer 38 euro).

Hoe koop je een stukje van de maan?

Meer dan zes miljoen mensen hebben al onroerend goed gekocht in het zonnestelsel, dus het zal geen verrassing zijn dat de kernactiviteit van Lunar Embassy de verkoop van land op de maan blijft, de enige Hope-eigendommen die zichtbaar zijn vanaf de aarde.

Om land op de maan, Mars of Mercurius te kopen, logt u gewoon in op de Lunar Embassy-website, selecteert u de planeet en kiest u een van de stukken land die te koop worden aangeboden door Dennis Hope.

De koop wordt bekrachtigd door drie afzonderlijke documenten: de akte, de kaart van het land en een specifieke verordening voor de planeet of satelliet waarvan je een deel koopt.

In het ontwerp van Dennis Hope, die inmiddels de Galactische regering heeft opgericht waarvan hij uiteraard president is, zijn de maan, Mars en de andere planeten uitsluitend aan die regering onderworpen.

In 2004 heeft Hopes Galactische regering haar eigen grondwet geratificeerd, die van toepassing is op alle buitenaardse bezittingen binnen het zonnestelsel, en die ook voorziet in speciale verkiezingen waarbij alle eigenaren van een Maanambassade worden opgeroepen om te stemmen.

Volgens Hope dragen veel van de documenten waarin het bestaan van de Galactische regering wordt bekrachtigd de handtekening van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Het kopen van een stukje van de maan is dus vrij eenvoudig, en nog goedkoop ook. Maar laat het duidelijk zijn: als er ooit leven wordt ontdekt op Mars, zoals de Maanambassade heeft verklaard, dan zullen wij alle rechten op Martiaans land opgeven, “om op Mars niet te herhalen wat wij op Aarde hebben gedaan”.