Hoeveel ruimte WhatsApp inneemt op je smartphone

Ontdek hoeveel gewicht WhatsApp inneemt op het geheugen van je smartphone en beslis wat je kunt doen om geheugen en snelheid terug te winnen

De laatste tijd is je smartphone bijzonder traag en kun je niet het maximale uit je apps halen. U hebt geprobeerd uw cache te wissen en een aantal spelletjes te verwijderen, maar de situatie is niet verbeterd. De reden is heel eenvoudig: uw opslagruimte is vol. En de grootste boosdoener is WhatsApp, de messaging app die je gebruikt om te praten met vrienden, familie en collega’s op het werk.

WhatsApp heeft veel goede punten, maar ook een aantal gebreken die de app onhandig maken in het gebruik. Het ergste is de ruimte die het inneemt op het geheugen van je smartphone. Het is geen toeval dat alle fabrikanten nu toestellen uitbrengen met ten minste 32 GB opslagruimte, die kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. De afbeeldingen en vooral de video’s die we op WhatsApp ontvangen, nemen zeer weinig tijd in beslag, vooral als we op veel groepen zijn geabonneerd en veel actieve chats hebben. Hoewel de compressiealgoritmen van WhatsApp goed werk leveren, nemen slechts een paar video’s 1-2 GB interne opslagruimte in beslag.

Als je dus een vreemde vertraging op je apparaat opmerkt, is het eerste wat je moet doen de ruimte controleren die WhatsApp en alle inhoud daarvan in beslag nemen. Dit is heel eenvoudig, vooral op Android-smartphones, terwijl het op iOS wat moeilijker zal zijn. Hier zie je hoe je kunt controleren hoeveel ruimte WhatsApp inneemt op je smartphone.

WhatsApp, hoeveel ruimte neemt het in op je Android-smartphone: de gids

Laten we beginnen met de basis. Elke applicatie die op uw smartphone is geïnstalleerd, neemt ruimte in beslag op basis van de grootte ervan. Om de grootte van WhatsApp te weten te komen, ga je naar de instellingen van je toestel, klik je op Opslagruimte, vervolgens op Meer apps en controleer je het “gewicht” van WhatsApp (dit varieert naargelang je smartphone en versie van Android). De grootte van WhatsApp varieert tussen 100 en 200 MB. Alleen al door deze controle zou de omvang van de app lachwekkend lijken. In feite is het niet de app zelf die ruimte inneemt op je smartphone, maar de content die je van je vrienden ontvangt: afbeeldingen, video’s, documenten, audio-notities.

Hoe controleer je hoeveel ruimte deze content inneemt? Dat is heel eenvoudig: je moet een speciale app installeren. We hebben het over een bestandsbeheerder, die, zoals je misschien al uit de naam hebt geraden, wordt gebruikt om alles in je smartphone te beheren. De werking van het bestandsbeheer is vergelijkbaar met “File Explorer” van Windows 10: het toont ons alle mappen van het apparaat en we kunnen de verschillende inhoud verplaatsen. Een van de beste bestandsbeheerders voor Android is Files, dat rechtstreeks door Google is ontwikkeld.

Als de bestandsbeheerder eenmaal is geïnstalleerd, kunnen we “navigeren” binnen het geheugen van ons toestel. Onder de verschillende mappen die we op de smartphone zullen vinden, is er één gewijd aan WhatsApp. Door het te selecteren en te klikken op “Map informatie” in de rechterbovenhoek, kunnen we zien hoeveel ruimte de app inneemt op de smartphone. Een overzichtstabblad wordt geopend met informatie over het aantal mappen, het aantal bestanden en de gebruikte ruimte. Deze informatie zal ons helpen te begrijpen waar we moeten ingrijpen. Om beter te bekijken welke inhoud problemen veroorzaakt, moeten we naar de WhatsApp-map gaan en elke submap zorgvuldig bestuderen. Als we zien dat de map WhatsApp-Video 20 GB in beslag neemt, kunnen we die map openen en alle onnodige video’s verwijderen waarvan we niet meer weten dat ze op ons apparaat stonden.

Hoeveel ruimte neemt WhatsApp in op de iPhone

Op iOS is het veel moeilijker om volledig te analyseren hoeveel ruimte WhatsApp in beslag neemt. Nogmaals, laten we beginnen met de basis: om te zien hoe groot de messaging app is, moet je naar de App Store gaan en de door Apple voorgestelde grootte controleren. Maar zelfs dan weegt de app minder dan de inhoud die je na verloop van tijd downloadt.

Om te controleren hoeveel ruimte je afbeeldingen, video’s, spraaknotities en andere media in beslag nemen, ga je naar Instellingen, klik je op Algemeen en vervolgens op Vrije ruimte. Er wordt een overzichtstabblad geopend met de afzonderlijke items die de meeste ruimte innemen (bijv. podcasts, foto’s of video’s). Vergeleken met Android kunnen we niet veel in detail treden vanwege de softwarematige beperkingen van iOS. Maar als je naar de cijfers kijkt, kun je zelf zien welke inhoud (meestal de video’s die je via WhatsApp ontvangt) het zwaarst is en het meeste geheugen in beslag neemt. Zodra je de boosdoeners hebt geïdentificeerd die je toestel vertragen, kun je ze verwijderen en je smartphone weer aan de praat krijgen.