Linkedin

LinkedIn is een zakelijk gericht sociaal mediaplatform dat voornamelijk wordt gebruikt voor professionele netwerken. LinkedIn, opgericht in 2002 door venture capitalist Reid Hoffman, productontwerper Allen Blue, marketingprofessional Konstantin Guericke, ingenieur Eric Ly en ingenieur Jean-Luc Vaillant, heeft momenteel meer dan 660 miljoen geregistreerde leden in 200 landen. Het is sinds 2016 eigendom van Microsoft en wordt beschouwd als het op een na meest gebruikte online platform voor B2B-marketeers, net achter Facebook. Het bedrijf heeft momenteel 15,800 medewerkers wereldwijd.

De geschiedenis van LinkedIn

LinkedIn heeft zijn hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië, en heeft 33 kantoren wereldwijd. Het platform is gelanceerd als een manier voor werkzoekenden om gebruikersprofielen te creëren die hun vaardigheden, functiegeschiedenis en professionele doelen benadrukken, en hecht belang aan het leggen van verbindingen waarmee gebruikers professionele netwerken kunnen vormen en er lid van kunnen worden.

Twee jaar na de lancering heeft LinkedIn de populaire functie voor vacatures toegevoegd, waarmee bedrijven vacatures kunnen plaatsen, het netwerk kunnen doorzoeken op potentiële kandidaten en op de site kunnen adverteren.

In januari 2011 deed het bedrijf een beursgang en verhandelde het zijn eerste aandelen in mei van dat jaar. In mei 2016 verwierf Microsoft LinkedIn voor $ 26.2 miljard of $ 196 per aandeel, de grootste overname in de geschiedenis van Microsoft. Minder dan een jaar later vernieuwde Linkedin zijn desktopgebruikersinterface om deze naadloos te integreren met zijn mobiele app, die in 2008 werd gelanceerd.

Hoe LinkedIn werkt

In tegenstelling tot andere sociale mediaplatforms, is LinkedIn gericht op het maken van zakelijke contacten. Leden, met zowel gratis als premium accounts, maken profielen met een foto en de nadruk op hun curriculum vitae of cv, inclusief werkervaring, werkgeschiedenis, training, opleiding en vaardigheden. Werkgevers kunnen vacatures vermelden en potentiële sollicitanten opzoeken, terwijl werkzoekenden vacatures kunnen opslaan en vaak rechtstreeks op de website kunnen solliciteren via de desktop- of mobiele gebruikersinterfaces.

LinkedIn heeft zich op een aantal belangrijke punten onderscheiden van andere sociale mediaplatforms:

  • Het stimuleert de betrokkenheid van leden door middel van likes en gedeelde berichten om gelaagde (eerste, tweede, derde) verenigingen te vormen met andere leden, met het potentieel om eerstelijnsnetwerken uit te breiden
  • Hiermee kunnen leden zien wie nog meer hun profiel heeft bekeken
  • Hiermee kunnen leden een solide B2B-marketing- en merkplatform vormen met behulp van LinkedIn-advertenties, bedrijfspagina’s, inMail en meer om advertentiecampagnes te maken, bedrijfsverkeer te genereren, leads te genereren, videocontent te maken, een portfolio met thought leadership op te bouwen en de werving van werknemers te verbeteren
  • Door hypergefocust te blijven op zakelijke relaties, heeft het in grote lijnen de politieke controverses vermeden die andere sociale mediaplatforms teisteren.