Google Job Search: hoe de site om online banen te vinden werkt

Google lanceert ook in Italië de zoekmachine die het web scant om vacatures te vinden.

Na ongeveer twee jaar sinds de lancering in de VS is Google Job Search, Big G’s zoekmachine gewijd aan vacatures, die sinds 2017 al in veel andere landen over de hele wereld actief is, nu ook in Italië beschikbaar.

Sinds gisteren krijgt iedereen die op de Italiaanse versie van Google zoekt naar “vacatures”, “baan + kwalificatie”, “baan + stad” of soortgelijke woorden een vakje met de aanbiedingen die het meest overeenkomen met waarnaar ze op zoek waren. Dit kader is niets meer dan het voorproefje van een veel meer gestructureerde pagina, die kan worden bereikt door te klikken op “Andere filters”, van waaruit het mogelijk is het zoeken naar een vacature te verfijnen. Google Job Search is geen advertentiesite voor vacatures, maar een soort aggregator van aanbiedingen die op andere sites zijn gepubliceerd. Op dit moment zijn in Italië de bronnen waaruit Google put Gedi, Jobonline, Monster en Trovolavoro. In sommige gevallen kan Google echter ook advertenties scannen die op Linkedin zijn geplaatst.

Hoe Google Job Search werkt

Websites die in de Job Search-box willen staan, hebben een aantal technische richtlijnen: als ze hun advertentie opmaken zoals Google vereist, dan kunnen hun aanbiedingen door Job Search worden samengevoegd. De echte kracht van Google Job Search kan echter niet worden afgelezen uit het kader binnen de zoekresultaten: het is door te klikken op de filters dat de pagina wordt geopend waar de gebruiker daadwerkelijk de informatie en de advertenties kan vinden waarnaar hij op zoek is. Hij kan ze filteren op plaats, publicatiedatum of type (deeltijds, consultancy, voltijds of stage).

Verwijdert Google de banenzoeksites?

Velen vragen zich af of deze stap van Google zal leiden tot het verdwijnen van de vele online banenzoeksites. Het probleem doet zich niet echt voor omdat Job Search min of meer doet wat Voli doet: het verzamelt elders gepubliceerde gegevens en stuurt de gebruiker vervolgens naar de oorspronkelijke site.

Het is eerder zo dat Google Job Search een van de grootste problemen van deze sites kan oplossen: het dupliceren van vacatures. Heel vaak wordt dezelfde aanbieding, met dezelfde tekst, “verspreid” over alle gratis sites die op het web beschikbaar zijn en dit vertraagt het zoeken door de gebruiker, die dezelfde aanbiedingen steeds weer opnieuw leest. Als Google de duplicaten kan afschuimen en alleen originele advertenties kan tonen, heeft de gebruiker een voordeel. Maar hier rijst de vraag: volgens welke parameters moet Google een advertentie van site X tonen en niet dezelfde advertentie van site Y?