Wat zijn keyloggers en hoe kom je er vanaf

De keylogger is een kwaadaardig programma dat moeilijk door antivirus te detecteren is en alles kan lezen en stelen wat op het toetsenbord getypt wordt

Een van de gevaarlijkste wapens die door hackers gebruikt worden zijn keyloggers, systemen die alles kunnen lezen en stelen wat op het toetsenbord getypt wordt. Vaak laten ze geen sporen na en beseffen slachtoffers niet dat er keyloggers actief zijn op hun computers, ergens verborgen.

In het algemeen is een keylogger een kwaadaardig programma dat op de machines van gebruikers binnensluipt, zelfs via software waarvan antivirussoftware denkt dat het legitiem is. Als een eenvoudig Trojaans paard neemt het, eenmaal geïnstalleerd, de gegevens van onfortuinlijke gebruikers over. In zeldzame gevallen kan de keylogger ook een hardware-element zijn, dat handmatig op computers wordt geplaatst. Zij worden soms gebruikt om het gebruik van computers door werknemers in het bedrijf te controleren. Keyloggers zijn sluw omdat zij hackers in staat stellen elke letter, elk teken en elk symbool dat de gebruiker op het toetsenbord invoert, op te nemen. En net als de meeste malware sturen deze virussen de verzamelde informatie naar een server.

Waarom is de keylogger gevaarlijk

De keylogger maakt geen verschil of de gebruiker online of offline is, maar vangt elke informatie op. Sommige keyloggers zijn echter ook intelligent. Dat wil zeggen dat zij in staat zijn de door gebruikers getypte gegevens te filteren om zo de belangrijkste te stelen. Zij kunnen bijvoorbeeld besluiten de toegangsgegevens van e-mailaccounts of bankrekeningen vast te leggen. Een virus van deze roemloze familie heeft twee manieren om gestolen gegevens af te leveren. Eén, zoals we hebben gezien, is de buit naar een server te sturen. De andere, en weinig gebruikte, slaat alles op de machine op en vereist fysieke toegang tot de computer.

Hoe het slachtoffers infecteert

De modus operandi van de keylogger is vergelijkbaar met die van de meeste malware en vereist bijna altijd de onvrijwillige medewerking van slachtoffers. Het kan in een e-mailbijlage zitten of, zoals we hebben gezien, verborgen zijn in een programma. Het komt vaak voor dat gebruikers die denken dat zij betrouwbare software downloaden, een keylogger op hun computer aantreffen. Het is erg moeilijk om dit virus op te sporen omdat het zich voornamelijk verspreidt via een .exe bestand. Dit is een extensie die door veel programma’s wordt gebruikt, zelfs legitieme. Een antivirusprogramma kan daarom moeite hebben om de computerbedreiging te detecteren.

Hoe verwijder ik een keylogger

De eenvoudigste manier is om antivirusprogramma’s de taak toe te vertrouwen keyloggers op te sporen en van de machine te verwijderen. Er zijn er verschillende, en ze zijn gratis. Of u kunt programma’s gebruiken die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van malware. Als u echter denkt dat u door een keylogger bent getroffen, raden veel deskundigen aan het virtuele toetsenbord te gebruiken, dat immuun zou zijn voor keyloggers.

Er zijn ook veel andere methoden om erachter te komen of we een keylogger op onze pc hebben (zowel hardwarematige keyloggers, die bijvoorbeeld fysiek onder de toetsen op de pc worden geplaatst, maar ook de meer gangbare softwarematige keyloggers, die op de pc worden geïnstalleerd en moeilijk te ontdekken zijn) en evenzoveel methoden om de keylogger op een veilige manier van de pc te verwijderen. In een artikel van Cybersecurity360 wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe we op een eenvoudige manier een keylogger op onze pc kunnen ontdekken en elimineren met behulp van speciale software of een beetje intuïtie”.

Hoe u zich kunt verdedigen

Om uzelf te beschermen tegen keyloggers, en tegen elke vorm van malware, moet u uw computer en antivirus up-to-date houden tegen de nieuwste bedreigingen. Bovendien is het van essentieel belang geen uitvoerbare bestanden te openen van onbekende afzenders of gedownload van onvertrouwde websites. Het is een goede gewoonte om alleen te vertrouwen op de officiële portaalsites van softwarefabrikanten.