Apps installeren op je Smart TV vanaf je smartphone: wat is nieuw

Sinds enkele uren is het mogelijk om de installatie van een app op je Smart TV rechtstreeks vanaf een Android-smartphone te ‘bestellen’ via de Play Store: binnenkort ook beschikbaar in Italië

Smart TV’s hebben de manier waarop we televisie begrijpen sterk verbeterd. Vroeger zaten mensen op de bank en hadden geen andere keus dan door de kanalen te scrollen in de hoop een interessant programma of film te vinden, terwijl ze de talloze reclameblokken moesten verdragen zonder enige kans op aantrekkingskracht.

Met de komst van Smart TV’s is de situatie radicaal veranderd: iedereen kan op elk moment zijn eigen regisseur zijn, en de baas zijn over wat hij wil kijken op het moment dat hij de TV aanzet. En dongles zoals Google Chromecast of Amazon’s Fire Stick TV hebben deze nieuwe manier van tv-beleving uitgebreid tot degenen die geen Smart TV hebben, en misschien niet de wens of de financiële middelen hebben om een nieuwste generatie TV te kopen. Dat is allemaal te danken aan de talloze apps die in de loop der jaren zijn ontwikkeld: tussen YouTube, Netflix of Amazon Prime Video is de keuze nu echt reuze.

Apps uit de Play Store installeren via smartphone

Het nieuws waarover we nu berichten, is voor het eerst opgedoken dankzij een Reddit-gebruiker: de Play Store van Google maakt het nu mogelijk om apps via de smartphone op elk Android TV-apparaat te installeren. Voorheen was het mogelijk om hetzelfde niet vanaf de smartphone te doen, maar door de Play Store te openen vanuit een webbrowser, dus vanaf een pc, maar nu biedt Google deze extra mogelijkheid aan zijn gebruikers.

Het is dus in sommige landen al mogelijk om vanaf de Android-smartphone de Play Store te openen, de app te selecteren die je op je smart-tv, Chromecast of Nvidia Shield TV wilt installeren en de installatie gewoon vanaf de smartphone te bestellen, mits – uiteraard – de app in kwestie compatibel is. Het is gemakkelijk te doen omdat, te oordelen naar de screenshots die op het web zijn beland, er net onder de klassieke knop Installeren een kleine lijst staat van apparaten die zijn gekoppeld aan de Google-account waarop de app zelf kan worden geïnstalleerd: als deze niet verschijnt, betekent dit dat de app niet op de Smart TV kan worden geïnstalleerd.

Wanneer arriveert het in Italië

Voor het moment hebben we geen nieuws over de distributie in Italië van de noviteit, die beschikbaar lijkt te zijn in de Verenigde Staten en in een paar andere landen. Google beheert de activering van dit soort nieuwigheden via een server, niet via een software-update maar via een commando op afstand: dit betekent dat, als het nu nog niet beschikbaar is in Italië, het op elk moment kan komen, en niet op alle apparaten tegelijk.

Kortom, het is niet gemakkelijk om te “lezen” hoe Google te werk gaat bij het uitbrengen van dit soort nieuwigheden, dus wees geduldig en vertrouw erop dat het vrijwel zeker, vroeg of laat, in onze contreien zal arriveren.