Wat zijn dialers en hoe kunt u zich verdedigen

Dialer-virussen zijn speciale virussen die de instellingen van uw internetverbinding wijzigen door uw telefoonnummer te vervangen door een betaalnummer

Met de verspreiding van ADSL-verbindingen zijn dialer-virussen zo goed als verdwenen. Bijna, in feite. Na de piek in het begin van de jaren 2000, toen duizenden Italianen besmet raakten met dialers, leek het erop dat de verspreiding van ADSL de malware een halt had toegeroepen. Maar dat is niet gebeurd en het blijft slachtoffers eisen.

Maar wat is een dialer eigenlijk? Het een virus noemen is eigenlijk een vergissing. Een dialer is een zelfuitvoerend programma (.exe) dat de instellingen van uw internetverbinding wijzigt en uw telefoonnummer vervangt door een pay-as-you-go nummer. De beroemde 899’s, die per minuut worden aangerekend en tot vijf euro kunnen kosten. Met de ADSL-verbinding en het feit dat we altijd verbonden zijn, hebben dialers een fase van verval doorgemaakt. Maar met de komst van smartphones en tablets hebben ze een nieuw leven gekregen en besmetten ze opnieuw de apparaten van gebruikers.

De mensen die het meest blootgesteld zijn, zijn degenen die gebruik maken van een langzame verbinding zoals Dial-Up en ISDN, aangezien de dialer direct het nummer vervangt om verbinding te maken met het Net, maar de laatste tijd verschuilen ze zich ook achter websites die betaalde inhoud aanbieden (wallpapers, afbeeldingen, video’s). Jezelf verdedigen tegen dialers is mogelijk, maar je moet heel voorzichtig zijn als je online surft.

Wat zijn dialers en hoe werken ze

Dialers zijn op zich niet illegaal. Veel bedrijven gebruiken ze om gebruikers te laten betalen voor de inhoud die zij online verkopen. In feite worden met dialers de kosten van de aangeboden dienst rechtstreeks op de telefoonrekening bijgeschreven en is er geen behoefte aan een kredietkaart. Wanneer een bedrijf echter dialers gebruikt zonder de gebruiker daarvan op de hoogte te brengen, en het uitvoerbare bestand onder valse voorwendselen op de computer installeert, wordt de zwendel in gang gezet. En in de meeste gevallen waarschuwen bedrijven gebruikers niet voor de werkelijke kosten van het gebruik van dialers.

Bedrijven gebruiken trucs om dialers op de computers van gebruikers te installeren die niet legaal zijn. Zo garanderen zij bijvoorbeeld dat de inhoud die zij aanbieden gratis is, met als enige vereiste de installatie van software op de computer, die eveneens gratis is. In werkelijkheid is dat programma een dialer die de gebruiker verbindt met een pay-as-you-go nummer. En de kosten worden doorberekend op de telefoonrekening, waarbij de gebruiker zich niet onmiddellijk realiseert dat hij is opgelicht.

Hoe u zich tegen dialers kunt verdedigen

Om u tegen dialers te verdedigen, moet u weten wat de meest voorkomende manieren zijn waarop scammers het uitvoerbare bestand op de computers van gebruikers installeren. Naast het verbergen van dialers achter schijnbaar gratis programma’s, sturen hackers de kwaadaardige software via e-mailberichten. Zij uploaden het in de vorm van een bijlage en overtuigen de gebruiker om het te installeren door middel van slinkse berichten. Het advies is altijd hetzelfde: als u de afzender van de e-mail niet kent of niet zeker bent van de tekst van het bericht, kunt u het beter wissen. Bovendien zijn ze zeer moeilijk op te sporen en is de gebruiker zich niet onmiddellijk bewust van hun aanwezigheid. En als de dialer wordt gevonden, doet de software er alles aan om het verwijderen te blokkeren. Het kan gebeuren dat na het verwijderen van het programma, de dialer zichzelf automatisch opnieuw installeert. In dergelijke gevallen moet de hand worden geforceerd en moet de toegang van de software tot de computer worden geblokkeerd.